Tema u fokusu

Phoenix Pharm – snažna karika u farmaceutskom lancu snabdijevanja u BiH


Vodeća veleprodaja farmaceutskih i medicinskih proizvoda na tržištu BiH, PHOENIX Pharma d.o.o. Bijeljina, zahvaljujući svom planu održivog poslovanja u najkraćem roku se prilagodila novonastaloj situaciji usljed pandemije COVID-19 i dokazala da je snažna karika u farmaceutskom lancu snadbijevanja.

PHOENIX Pharma d.o.o. Bijeljina od 2009. godine članica je PHOENIX Grupacije, vodećeg evropskog distributera u farmaceutskoj industriji, koji se stara da faramaceutski proizvodi budu u pravo vrijeme i na pravom mjestu u 25 zemalja u kojima posluju.

Prema riječima Lejle Čorhodžić, direktorice veleprodaje Phoenix Pharma d.o.o. Bijeljina, težište poslovnih aktivnosti je pravovremena isporuka farmaceutskih i medicinskih proizvoda svim korisnicima na čitavoj teritoriji BiH, pa čak i u vrijeme pandemije COVID-19.

Iako je pandemija koronavirusa u prvih nekoliko mjeseci ove godine usporila razvojne planove naše kompanije, nije ih zaustavila. Primjenom principa „rada na daljinu“, korištenjem savremenih sredstava komunikacije kroz naše kreativne timove, provodimo planove za ovu godinu i intenzvno pravimo nove za sljedeću. Svjesni činjenice da radimo u tzv. „novoj normalnosti“, prilagođavamo se novim obavezama i prije nego se za tim javi potreba“, kaže Čorhodžić.

Više od 9.500 artikala u asortimanu

Pandemija COVID-19 najveći je izazov pred kojim su se našle ne samo farmacija i ekonomija, kako navodi dalje Čorhodžić, već i sve sfere života.

„Ono što izdvaja uspješnu kompaniju od drugih jeste brzina njenog odgovora na iznenadne krizne situacije. Zahvaljujući planu održivog poslovanja, u kojem su predviđeni slični scenariji, naša kompanija se u najkraćem roku prilagodila novonastaloj situaciji i dokazala da je snažna karika u farmaceutskom lancu snabdijevanja, kako bi farmaceutski proizvod u najkraćem roku bio dostupan tamo gdje je potreban“, tvrdi Čorhodžić.

Kompanija PHOENIX Pharma posluje u okviru regionalnih centara u Bijeljini, gdje je i njeno sjedište, kao i u Sarajevu i Banjoj Luci, a imaju ukupno 250 zaposlenih.

Imamo više od 5.000 kvadratnih metara skladišnog prostora. U skladištima u Bijeljini, Sarajevu i Banja Luci nalazi se više od 9.500 artikala kojim svakodnevno snabdjevamo apoteke i bolnice. Na lageru se, u svakom trenutku, nalazi najšira paleta proizvoda koji su registrovani i čiji je promet odobren od strane nadležnih regulatornih institucija“, istaknula je Čorhodžić.

Inovacije u poslovanju

Uz nesebičnu podršku kolega iz PHOENIX Grupacije, kompanija Phoenix Pharm kreira trendove farmaceutskog tržišta i dodatno učvršćuje svoju lidersku poziciju u BiH, kako primjenom inovacija u poslovanju putem velikog broja internih projekata, tako i kroz širinu i dostupnost asortimana, atraktivne uslove saradnje i podršku razvoju poslovanja apoteka.

Usluga telemarketinga, BETTY program podrške apotekama, nabavka dijela asortimana putem web shopa, samo su neki od projekata namijenjenih podršci u radu i njegovanju partnerskih odnosa sa svim klijentima“, dodaje Čorhodžić.

Istovremeno, PHOENIX Pharma aktivno sarađuje sa svim institucijama u farmaciji sa kojima njeguje višegodišnju saradnju.

Uporedo sa unapređenjem veleprodajnih aktivnosti, PHOENIX Pharm na tržištu BiH razvija i druge oblike saradnje u cilju ostvarenja svoje misije – brige o zdravlju ljudi. Sa željom da bude najbolje integrisani pružalac zdravstvene usluge, preko kompanije Evropa Lek Pharma razvija brojne usluge za proizvođače lijekova – konsignacione usluge, usluge registracije lijekova, usluge logističke podrške kliničkim ispitivanjima itd.. U posljednjih godinu dana kroz lanac maloprodaje EXPERA dopunjuje i zaokružuje svoj poslovni portfolio“, istaknula je Čorhodžić.

Svjesni da uspjeh kompanije podrazumjeva i stalnu brigu o zaposlenima, u PHOENIX Pharm od prvog trenutka poslovanja u novim uslovima vodi dodatnu brigu o zaštiti uposlenika, primjenom mjera prevencije i dnevnim planom rada, kako bi se sačuvao ljudski potencijal i istovremeno odgovorilo na očekivanja zdravstvenog sistema.

Piše. Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine