Evidentna prodaja komapnije Ledo

Evidentna prodaja komapnije Ledo

Kako saznaje Lider, menadžment Fortenove na čelu s izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom kontaktirao je samoinicijativno “igrače” u regiji,  da kupe kompaniju Ledo.

Većinom je riječ o strateškim ulagačima i financijskim, odnosno private equity fondovima. Da je riječ o dobroj prilici govori činjenica da je za kupnju Leda, prema neslužbenim informacijama, zainteresirano čak sedam investitora.

U krugovima bliskim Fortenovinim kompanijama spominju se Podravka, poljski fond Enterprise Investors, koji je u dinamičnoj fazi preuzimanja hrvatskih firmi (do sada je preuzeo PanPek, Istarske supermarkete i Studenac), Atlantic Grupa Emila Tedeschija, koji bi u ovu kombinaciju, navodno, ušao zajedno s firmom Unilever, fond Mid Europa, koji također ima puno iskustva u regionalnim akvizicijama, te još neki fondovi i kompanije iz Poljske i Češke.

Sadašnji informacijski paket Fortenove uključuje cijeli zamrznuti program Grupe, odnosno Ledo i Frikom u Srbiji, s time da je izvještaj zapravo interna analiza, a ne klasičan investicijski memorandum na temelju kojeg se može napraviti analiza isplativosti ulaganja.

Pretpostavlja se da su se spomenute kompanije i fondovi sami javili da na neki način rezerviraju mjesto, odnosno da ih se ne bi preskočilo s pozivom kada projekt krene. Upućeni izvori smatraju da Fortenova nema razloga ići s pozivnim natječajem samo “odabranima” već da će inicijalna lista, nakon što se strani savjetnik uključi, biti mnogo veća.

Odluka o prodaji perjanica bivšeg Agrokora dokaz je da Fortenova nije u finansijskoj mogućnosti podmirivati svoja dugovanja prema kreditorima i paralelno zadržati likvidnost. Još se navodno raspravlja o tome u što bi se sredstva od prodaje uložila, a jedan od izglednih scenarija je pokriti kamate, odnosno smanjiti dugovanja prema američkom fondu HPS i ruskoj banci VTB, ‘upucati’ dio sredstava u likvidnost i po mogućnosti refinancirati kredit Mercatora kako bi se Fortenova riješila slovenskih banaka koje usporavaju proces integracije.

Upućeni u poslovanje Fortenovinih kompanija kažu da se, prema ključnim vrijednosnim pokazateljima, prije godinu i pol dana i za Ledo i za Jamnicu moglo dobiti između 650 i 700 miliona eura pojedinačno po svakoj kompaniji, a da danas ta vrijednost ne prelazi 450 miliona.

To znači da su obje kompanije u godinu dana izgubile minimalno 500 miliona eura na svojoj vrijednosti.

Lider Media
https://www.lider.media/poslovna-scena/hrvatska/ekskluzivno-krece-dubinsko-snimanje-leda-zainteresirano-sedam-kupaca-133170

Najnoviji tekstovi

Top TEKSTOVI

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.