Novosti

Povećan uvoz bicikala u BiH


Da u Bosni i Hercegovini raste potražnja za dvotočkašima, govori i podatak da je za sedam mjeseci ove godine uvezeno bicikala u vrijednosti oko 7,8 miliona maraka, što je za 2,6 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za sedam mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno bicikala u vrijednosti od 5,1 milion maraka.

Rast uvoza dvotočkaša je nastavljen u ovoj godini uprkos pandemiji virusa korona, jer su se baš sada mnogi okrenuli tom prevoznom sredstvu.

Najviše bicikala je uvezeno iz Srbije, u vrijednosti od 2,5 miliona maraka, dok je na drugom mjestu Kina, iz koje su stigli bicikli u vrijednosti od 2,4 miliona KM. Osim toga, na bh. tržište stigli su i dvotočkaši iz Bugarske i Njemačke”, kazali su iz UIO BiH za “Nezavisne”.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kazao je da je u većini zemalja u svijeta s pojavom virusa korona došlo do povećane upotrebe bicikla kao prevoznog sredstva.

“Mnogi se plaše koristiti javni prevoz, jer u autobusima nikad se ne zna kolika je gužva, da li svi koriste maske ili ne i onda se ljudi u tom strahu od moguće zaraze više odlučuju za bicikle”, kazao je Radović.

Dodaje da su evidentne manje gužve u saobraćaju u mjestima gdje su bicikli zamijenili automobile, a i zagađenje životne sredine je svedeno na minimum.

Povoljne trendove povećanja uvoza i upotrebe bicikala trebalo bi da prati i izgradnja staza za bicikliste, a to je nama potrebno”, istakao je Radović.

Nezavisne