Novosti

Crveno meso neće još na evropsko tržište


Poljoprivrednici i mesoprerađivači ne vjeruju da će pitanje izvoza crvenog mesa iz BiH u EU biti realizovano u skorijoj budućnosti i rješenje vide u smanjenju uvoza svježeg mesa i povećanju potražnje na domaćem tržištu ili u većim kontrolama šta se uvozi u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, kaže da je Evropska komisija dostavila 14 dodatnih pitanja koja se uglavnom odnose na pojašnjenje pojedinih prethodno dostavljenih odgovora iz oblasti službenih kontrola, identifikacije i registracije farmi i životinja, kao i zdravlja životinja.

“Informisan sam da Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa nadležnim tijelima RS, FBiH i Brčkog, već radi na pripremi odgovora na dodatna pitanja. Očekujem da će odgovori biti finalizovani i dostavljeni Evropskoj komisiji do kraja ovog mjeseca, rekao je Košarac.

Nada se da će i nadležne institucije EU biti agilne kada im BiH dostavi odgovore na dodatna pitanja.

Podsjećamo, Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dostavila je 7. septembra Evropskoj komisiji odgovor na upitnik sa zahtjevom za izvoz mesa goveda, ovaca i koza iz BiH u EU.

Nezavisne novine