Tržišta i finansije

Pozitivno poslovanje Mercator grupe


Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi EUR. U ovom periodu Grupa Mercator zabilježila je 7,4% veće prihode od prodaje u trgovini na malo i 1,7% rast normalizovane EBITDA.

Poslovni sistem Mercator d.d., kao najveća kompanija u grupi Mercator, u odnosu na isti period prošle godine zabilježila je rast prihoda od osnovne djelatnosti u iznosu od 8,2% i rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,8%.

Izuzetne rezultate ostvario je Mercator – BH, d. o. o., tako što je povećao prihode u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo za 9,2% u odnosu na isti period prošle godine, što je najbolji rezultat u regiji.

Uprkos epidemiji COVID-19 u prvoj polovini finansijske 2020. godine, što se prevashodno odrazilo na povećanje troškova logistike i rada zaposlenih, ali i na druge segmente poslovanja, Mercator Grupa je uspjela da ostvari pozitivne trendove u maloprodaji.

Svakodnevnim sprovođenjem svih neophodnih aktivnosti za smanjenje negativnih posljedica epidemije na svim tržištima, Grupa Mercator je osigurala kontinuirane i dovoljne zalihe strateški važnih proizvoda na sva četiri tržišta na kojima posluje: Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore čime je osigurala nesmetano i uspješno poslovanje.

Prvu polovinu 2020. godine Mercator je neutralisao negativne uticaje pandemije na poslovanje, pa je povećana EBITDA na 83,438 miliona eura, što je za 1,7% više u odnosu na isti period prošle godine.