Novosti

Fortenova grupa uskoro bez sankcionisanih dioničara u suvlasništvu


Danas je Fortenova Group TopCo B.V., holandska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebala ojačati i osigurati buduće uspješno poslovanje Fortenova grupe. Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje finansijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice učešća sankcionisanih suvlasnika u vlasništvu kompanije.

U suštini, krovna holandska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcionisanim dioničarom (vlasnikom depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebao rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcionisanih suvlasnika. Dogovor se odnosi na prodaju i prenos 100% udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu holandsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od holandske fondacije Iter STAK Stichting i holandskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dostići do 660 miliona eura.

Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuslovno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 miliona eura je vezana uz postizanje ugovorom preciziranih finansijskih ciljeva Fortenova grupe koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti. Finansijski ciljevi s čijim ostvarivanjem je razmjerno povezana isplata preostalog iznosa su prije svega ugovaranje održivog refinansiranja u 2024. godini, pod uslovima boljim od sadašnjih te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja, koji su niži od sadašnjih. Ukoliko u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenova grupe na organizovano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa i moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće učestvovati u novoj vlasničkoj strukturi. Podsjetimo, Fortenova grupa je u septembru ove godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura kojim je kratkoročno refinansiran dug kompanije na rok do kraja novembra 2024. godine, te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udjele u kompaniji MidCo.

Odobrenje za transakciju, koje je neophodno za njeno zaključenje, tražit će se od dioničara (vlasnika depozitarnih potvrda Fortenova Group STAK-a) na skupštini, a zaključenje glasanja se očekuje 19. decembra 2023. godine. Dogovor o kojem će glasati dioničari (vlasnici depozitarnih potvrda) je takav da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uslovima kao i OpenPass, mogu učestvovati svi kvalifikovani dioničari, odnosno praktično svi nesankcionisani sadašnji vlasnici depozitarnih potvrda kompanije, među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe. Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udio, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Sankcionisanim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

Kako će tačno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcionisanih vlasnika depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Kako bi, bez obzira na nivo interesa dioničara za dodatnom investicijom, osigurao sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, Open Pass je pristao osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno.

Uprava Fortenova Group TopCo-a je jednoglasno odlučila odobriti ovu transakciju odnosno staviti je na glasanje vlasnicima depozitarnih potvrda kao rezultat dugog procesa tokom kojeg je TopCo tražio ponude za kupovinu Fortenova grupe, odnosno za transakcije slične kupoprodaji, od različitih strana. Nakon toga su uslijedili opsežni pregovori s Open Passom, koji se pokazao jedinim učesnikom spremnim osigurati sva sredstva potrebna za akviziciju udjela u MidCo strukturi putem BidCo strukture, ukoliko to bude potrebno. Prilikom donošenja odluke, Uprava TopCo-a koja uz dosadašnje direktore uključuje i dva novoimenovana nezavisna direktora, uzela je u obzir interese svih dionika te je posebnu pažnju posvetila pitanjima kao što su osiguravanje potrebnih sredstava i način upravljanja novom BidCo strukturom. Upravu TopCo-a su savjetovali vodeći globalni pravni i finansijski stručnjaci uključujući advokatske kancelarije Akin Gump LLP i Houthoff Coöperatief U.A. te investicijsku banku Lazard Frères & Co, a nezavisna međunarodna investicijska banka Houlihan Lokey je dala svoje mišljenje o prikladnosti finansijskih uslova ponude (fairness opinion).

Predložena transakcija takođe ima jednoglasnu preporuku izvršnih direktora Fortenova grupe d.d., kao i članova Upravnog odbora Fortenova grupe d.d. koji nisu u sukobu interesa zbog povezanosti s Open Passom ili zbog zakonskih ograničenja ne mogu učestvovati u glasanju. Oni su odlučili podržati transakciju jer je u najboljem interesu Fortenova Grupe, njenog poslovanja i svih njenih dionika.

Tim povodom je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe rekao: “Postizanjem ovog dogovora svim će sadašnjim nesankcionisanim dioničarima naše kompanije pod jednakim uslovima biti omogućeno da donesu odluku o tome žele li nastaviti biti suvlasnici u novoj vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, u kojoj više neće biti sankcionisanih dioničara, koji će pri tome biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom. Postizanje dogovora s Open Passom koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije, ukoliko to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu Fortenova grupi. S početkom rata u Ukrajini našli smo se ne svojom krivnjom u situaciji da nas sankcionisano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinansiranje praktično nemogućim i ta će se situacija sada napokon promijeniti, na dobrobit svih naših zaposlenika, partnera, kupaca i širih zajednica država u kojima poslujemo. Posebno mi je drago što će realizacija ovog dogovora omogućiti konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na holandskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 miliona eura.”

Kako bi dioničari Fortenova grupe mogli donijeti informisanu odluku o tome kako će glasati, kao i odluku o tome hoće li i uz koji iznos eventualne dodatne investicije prenijeti svoje udjele u BidCo STAK, kompanija Fortenova Group TopCo je pripremila detaljne materijale dostupne investitorima, s kojima će se također održati tele-konferencijski razgovor. Završetak transakcije, koji se očekuje između prvog i drugog kvartala 2024. godine, takođe će zahtijevati odobrenje određenih sankcijskih tijela, kao i odobrenja tijela nadležnih za zaštitu tržišnog takmičenja u više jurisdikcija.