Novosti

Električni automobili dominiraju na sajmu u Kini


U Pekingu je otvoren veliki Sajam automobila, prvi međunarodni skup tog sektora ove godine pošto su svi ostali otkazani zbog pandemije koronavirusa.

Izloženo je 800 automobila, od kojih su 82 svjetske premijere, dok se proizvođači trkaju da osvoje dio tržišta i ožive interes potrošača za kupovinu koja je bila u krizi i prije pandemije.

Desetine novih modela električnih vozila su glavne zvijezde Sajma, od kojih proizvođači nekih obećavaju domet veći od 600 kilometara s jednim punjenjem baterija, što je više od mnogih modela s klasičnim, benzinskim motorima.

Ford je u Kini priredio debi svog potpuno električnog SUV “Mustang Mach-E”. Obećava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,5 sekunde.

Nisan je prikazao svoj potpuno električni terenac “Ariia”, za koji kaže da može da s jednim punjenjem baterija pređe do 610 kilometara.

BMW je prikazao svoj “iX3”, električni SUV koji će se proizvoditi u Kini. Ta kompanija je priredila i svjetski debi svoje limuzine M3 i kupea M4 što odražava rastuću važnost kineskog tržišta luksuznih vozila.

“Pekinški Sajam je simbol nade”, rekao je generalni direktor BMW u Kini, Johen Goler.

Kineski mladi, ali ambiciozni brendovi, takođe agresivno insistiraju na proširenju asortimana vozila na baterije.

Bizlife