Novosti

EU planira devet milijardi eura za razvoj Zapadnog Balkana


Razlike između ekonomija Evropske unije i regije su najveći problem i korijen svih drugih problema, kažu iz Evropske komisije.

Evropska komisija predstavit će iduće sedmice dugo najavljivani Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Očekuje se da ovaj paket podrške oporavku regije i ekonomskom približavanju EU bude “težak” devet milijardi eura, prenosi Tanjug.

Evropska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen, stupajući na dužnost krajem prošle godine, najavila je da će joj Zapadni Balkan i proširenje biti jedan prioriteta.

Tada je, pored nove metodologije pristupanja, koja je praktično odblokirala politički put Zapadnog Balkana u EU, najavljen i “drugi stub” obnovljene politike proširenja, a to je ekonomsko približavanje regije Uniji.

Ekonomsko-investicioni paket je dio novog Instrumenta pretpristupne promoći (IPA3), čija ukupna vrijednost za narednih sedam godina iznosi 14,5 miljardi eura za zemlje u procesu pristupanja EU.

U skladu s najavljenom promjenom u raspodjeli sredstava iz IPA fondova, na način da se novac više neće dodjeljivati po zemljama, već po odobrenim projektima, i Ekonomsko-investicioni plan pokrivat će različite projekte, njih 18, koji će uglavnom biti regionalnog karaktera.