Tema u fokusu

Internacionalna kompanija TACTA d.o.o. Sarajevo– mjesto gdje programeri vladaju


Internacionalna IT kompanija TACTA sa sjedištem u Zagrebu, Sarajevu i Briselu, koja se bavi razvojem i održavanjem enterprise softverskih rješenja za državni sektor, osiguravajuće kuće i telecom u Belgiji, očekuje rast prihoda oko 15 posto do kraja 2020.

TACTA (The Art Of Complexity Taming) je grupacija 3 IT kompanije od kojih je prva osnovana u Sarajevu 2007. godine, druga u Zagrebu (2016) i treća u Briselu (2020), a u ovoj godini postali su direktan partner Vlade Belgije.

Vode je iskusni softverski arhitekti i programeri sa višedecenijskim iskustvom u savjetovanju širom svijeta, čiji je glavni cilj- pružati elegantna i upravljiva softverska rješenja na brz, pouzdan i pristupačan način.

Prema riječima Selima Ćesića (Sejo), direktora kompanije TACTA (bivša JLZ) d.o.o. Sarajevo, u vrijeme pandemije COVID-19, poslovanje ove vrhunske IT kompanije je poraslo.


“U ovoj godini smo, djelimično zbog pandemije koronavirusa, uspjeli da dobijemo dva jako povoljna nova ugovora, koji će našu poziciju na tržištu znatno više učvrstiti u narednim godinama. Naime, postali smo partner dvjema vladinim organizacijama u Belgiji. Prvi ugovor smo, u suradnji sa našim belgijskim IT partnerom, sklopili sa ministarstvom za socijalni sektor čija je odgovornost isplata dječijih dohodaka (6 milijardi eura se godišnje isplati na dječiji doplatak u Belgiji), za koje radimo razvoj i održavanje softverskih rješenja. Drugi ugovor, gdje je također u pitanju softverska podrška, sklopili smo direktno sa vladinim Fondom za potporu radnicima građevinskog sektora Belgije i to na dugoročni period. Core business tog fonda je isplata socijalnih i zdravstvenih finansijskih stimulansa svim građevinskim radnicima u Belgiji. U prosjeku se iz tog fonda isplati pola milijarde eura godšnje“, kaže Ćesić.


Prema mišljenju direktora TACTE, finansijske efekte ova dva nova ugovora koja su sklopili na belgijskom tržištu, u kompaniji će osjetit tek u 2021-oj godini.

“Naši prihodi u ovoj godini nisu pali, naprotiv, došlo je do njihovog porasta. Isto tako, do kraja 2020. godine očekujemo porast prihoda na nivou TACTA grupacije od 10 posto do 15 posto u odnosu na 2019. godinu, kada smo ostvarili prihod u iznosu od 1.557.770 KM”, naveo je Ćesić.


Osim što su ugovorili nove poslove na belgijskom tržištu, u kompaniji TACTA su stekli i nove klijente i uposlili nove radnike.

Radi se o vodećem belgijskom telecomu Proximusu za koga smo, tjekom pandemije COVID-19, u suradnji sa partnerom u Belgiji, uspješno implementirali rješenje za marketing njihove prodaje fiber optike u čitavoj Belgiji. Uzimajuci u obzir satisfakciju klijenta rješenjem, koje smo im u rekordnom roku isporučili, ubrzo očekujemo dodatne zahtjeve i nastavak suradnje. Tijekom pandemije koronavirusa, u TACTI je zaposleno pet novih radnika, pa trenutno imamo ukupno 35 zaposlenika. Nismo bili primorani praviti promjene u procesima i/ili internoj organizaciji. Nakon korona perioda koji smo do sada prevazišli, možemo zaključiti da je naš novi moto izjava Winston Churchill-a: `Never waste a good crisis , tvrdi Ćesić.

Glavno područje djelovanja kompanije TACTA je razvoj i održavanje enterprise softverskih rješenja, uglavnom za klijente u belgijskom državnom sektoru, osiguravajućim kućama, telekomu.

„Naše poslovanje na bh. tržištu je zanemarljivo malo u odnosu na klijente u inostranstvu. Na području BiH ostvarili smo suradnju sa UNDP-om, Univerzitetom u Sarajevu, Tondach i Sarajevo Film Festivalom“, kaže Ćesić.

Zahvaljujući ugovorima koje su sklopili sa klijentima iz belgijskog državnog sektora, u TACTI ističu da imaju iznimnu finansijsku sigurnost u budućnosti.

„Uz pomoć naših IT rješenja razvijamo poslovnu viziju naših klijenata i pratimo njihove procese rada, kao da smo dio tih organizacija. Ne radimo outsourcing development rješenja, koje nam je neko drugi nametnuo, već pratimo odluke naših TACTA arhitekata i business analista/analitičara. I sam naziv naše kompanije TACTA (The Art Of Complexity Taming) u biti najsažetije opisuje naše core poslovanje – pojednostavljujemo kompleksnost poslovnih procesa kod naših klijenata“, objašnjava Ćesić.

Drugi faktor koji doprinosi tome da je TACTA lider u svojoj djelatnosti je činjenica da su interno organizovani kao “development centric” obitelj.

„TACTA je mjesto gdje `programeri vladaju`. Sve pozicije i procedure u našoj kompaniji su tu da budu na njihovoj usluzi. Ovakva priroda našeg postojanja je rezultirala iz činjenice da je kompanija osnovana i vođena od ljudi, koji su već par decenija programeri i shvataju suštinu dugoročnog postojanja bilo koje IT firme – praviti kvalitetan software. Kvalitetan software je rezultat kreativnog procesa za čiji uspjeh su potrebni maximalno motivisani ljudi, čiji se trud i napor moraju svakodnevno evaluirati, pratiti i adekvatno cijeniti i nagrađivati“, ističe Ćesić.

Kompanija TACTA iz Sarajeva već nekoliko godina postiže uspjehe koji rezultiraju direktno iz njihove posvećenosti agilnim metodologijama, kao i iz inspiracije koju crpe iz eXtreme Programing (XP) metodologije.

„Test driven development i pair programming su redovno prisutni na našim projektima. Naš pristup arhitekturi softverskih rješenja je, u slučajevima gdje je to korisno, potkrijepljen sa domain driven development, event sourcing, CQRS …“, rekao je Ćesić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Poslovne novine