Tržišta i finansije

Evropski restorani pred novim izazovom


Kako se u Evropi povećava broj zaraženih od koronavirusa u vremenu kada zima dolazi ugostiteljska industrija suočava se s novim izazovom.

Ograničenja koja su uvedena u Evropi s proljeća već su bila pogubna za mnoge, a sada nova ograničenja zadaju drugi udarac. Neke vlade naredile su zatvaranje restorana, dok druge uvedenim mjerama ograničavaju njihov rad.

Belgijski premijer naredio je zatvaranje kafića, barova i restorana najmanje na mjesec zbog sve većeg broja zaraženih u toj evropskoj državi, što će biti još jedan šok posebno za one koji su uložili investicije kako bi se prilagodili novoj situaciji o poštovanju distance.

Ponovno povećanje broja zaraženih zadat će drugi udarac restoranima u Evropi. Od Sjeverne Irske do Nizozemske, evropske su vlade zatvorile restorane ili ozbiljno ograničile njihov rad.

Posljedice su veće od samog gubitka radnih mjesta i prihoda jer su restorani središte života u Evropi. Njihovo zatvaranje prijeti društvenom životu budući da se zatvaraju mjesta na kojima se okupljaju susjedi, prijatelji i upoznaju ljudi.

Restorani ostaju “mjesta na kojem se slave vrlo posebni trenuci”, rekao je Griet Grassin iz talijanskog restorana Tartufo na periferiji Brisela.

Fena