Novosti

Merima Kukić pokrenula poduzeće koje zapošljava žene iz ruralnih područja


Nakon poduzetničke obuke na EU4Business projektu “Pokreni svoj posao”, 27-godišnja Merima Kukić iz Jablanice napisala je biznis plan i postala jedna od korisnica granta pomoću kojeg je pokrenula vlastito poduzeće “MOST M” d.o.o Jablanica, koje zapošljava žene iz ruralnih područja Hercegovine i čija je osnovna djelatnost prerada voća i povrća.

Oduvijek ju je zanimala proizvodnja hrane te se iz tog razloga, nakon stjecanja diplome inženjera poljoprivrede, odlučila za obavljanje pripravničkog rada u Udruženju žena “Most” koje se bavi poljoprivredom, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

“Uvijek mi je bilo uzbudljivo kako se od jednog sjemena razvije plod koji je kasnije na našoj trpezi i koji jedemo. Često mislim o tome što se sve stavlja u hranu koju mi konzumiramo, pa pretpostavljam da je to dodatno pobudilo moj interes za organsku hranu”, kazala je Kukić.

U trenutku izolacije uzrokovane izbijanjem pandemije covida-19, pripravnički staž došao je kraju, a na tržištu BiH u tom trenutku bilo je teško pronaći posao. Plodno tlo za razvoj njene ideje i svojevrsna prekretnica za ovu mladu ženu bila je poduzetnička obuka EU4Businessa pod nazivom “Pokreni svoj posao”, koja se izvodi u skladu s metodologijom Međunarodne organizacije rada.

“Nakon obuke, Merima nije dugo čekala, znala je što napraviti i zajedno sa šest žena članica udruženja ‘Most’ iz općine Jablanica, koje se bave organskom poljoprivredom, odlučila je pokrenuti vlastiti posao. Iskoristila je znanje stečeno na EU4Business obuci, napisala biznis plan i postala jedna od korisnica granta koji joj je omogućio pokretanje poduzeća pod nazivom MOST M d.o.o Jablanica”, ističu iz LiNK-a.

Dodatne djelatnosti ovog poduzeća su usluge cateringa, usluge šivanja i izrade suvenira te servis za usluge čišćenja. Također, ove žene spravljaju tradicionalna bosanskohercegovačka jela po originalnim recepturama, uz raznovrsnu ponudu lijepo dekoriranog i aranžiranog stola.

Fena