Tema u fokusu

Grad Zenica – Veliki potencijal u poslovnim zonama Zenica – sjever i Zenica – jug


Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je za Poslovne novine govorio o privrednom ambijentu u Zenici, ulaganjima, ali i problemima sa kojima se privrednici suočavaju.

Unapređenje poslovnog ambijenta Grada Zenice u proteklom periodu bilo je u fokusu rada Gradske uprave. Unutrašnjom reorganizacijom gradskih službi, restrukturiranjem Zeničke razvojne agencije te formiranjem Privrednog savjeta stvorene su pretpostavke za provođenje aktivnih mjera lokalnog razvoja.

„Gradska uprava je u 2017. godini certifiricana za povoljno poslovno okruženje (BFC certifikat), a u ovoj godini je iniciran i postupak recertifikacije. Pored toga, provedena je regulatorna reforma kroz projekt LIFE koji je imao za cilj povećanje konkurentnosti Grada putem snižavanja troškova i rizika poslovanja, pojednostavljenje procesa izdavanja dozvola, saglasnosti, odobrenja i poboljšanje gradskih propisa te povećanje transparentnosti administrativnih procedura na gradskom nivou kroz kreiranje elektronskog internet registra. Aktivan dijalog sa Udruženjem poslodavaca, transparentan rad u saradnji sa investitorima i ažurne informacije o mogućnostima investiranja u Zenici također su značajno doprinijeli unapređenju poslovnog ambijenta koji možemo ocijeniti veoma dobrim“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Maksimalnim naporima do kvalitetnog poslovnog ambijenta

Broj preduzeća na 1.000 stanovnika povećao se sa 47,7 u 2016. na 53,1 u 2019. godini, a broj zaposlenih sa 24.502 u 2016. na 27.587 u 2019. godini. Rastu broja zaposlenih doprinio je povećan broj malih i srednjih preduzeća, a od ukupnog broja zaposlenih u ZDK-u 25,1 posto je zaposleno u Gradu Zenica.

„Grad Zenica ulaže maksimalne napore da u okviru svojih nadležnosti olakša poslovanje privrednim subjektima. Gradska uprava kroz Program mjera za unapređenje privrede na području Grada Zenica osigurava poticajna sredstva za postojeća mala i srednja preduzeća kao i startup kompanije. Treću godinu zaredom u saradnji sa BBI bankom realizujemo kreditnu liniju sa subvencioniranom kamatnom stopom za privrednike i omogućavamo im obročno plaćanje naknada. Smanjene su naknade za uređenje građevinskog zemljišta za proizvodne prostore. Fizička lica koja prvi put registruju djelatnost oslobođena su u plaćanja taksi i slično. Osim toga, Grad Zenica i Zenička razvojna agencija u saradnji sa privrednim subjektima pripremaju i implementiraju brojne zajedničke projekte koji doprinose lokalnom ekonomskom razvoju“, istakao je Kasumović.

Nastavak investicija je prioritet

Najveći investitor u Gradu je ArcelorMittal, ali dominantni su i domaći investitori – mahom mikro, mala i srednja preduzeća. Više od 90 posto uspješnih firmi korisnika Biznis inkubatora i Technoparka nakon isteka inkubacionog perioda od 5 godina investiraju u vlastite hale. U ovom trenutku u procesu inkubiranja su ukupno 43 startup firme sa 180-200 zaposlenih.

„U narednom periodu nastavićemo sa realizacijom najavljenih investicija i reinvesticija u Poslovnoj zoni Zenica 1, a prioritet nam je i realizacija planiranih aktivnosti na uspostavi poslovnih zona Zenica-Sjever koja je isključivo namijenjena za industrijsku proizvodnju i Zenica-Jug namijenjena za izgradnju trgovačkog centra i rekreativno-poslovnog objekta“, kazao je Kasumović.