Novosti

BiH je poželjna adresa za prenos proizvodnje


Aktivnosti koje su provedene od početka realizacije projekta Diaspora Invest u aprilu 2017. godine do danas uticale su na stvaranje preko 350 novih radnih mjesta, a 126 kompanija je dobilo tehničku podršku i/ili grant sredstva kroz ovaj projekt, rečeno je iz ovog projekta o ostvarenim rezultatima u prethodnoj godini, ali i o trendovima ulaganja bh. dijaspore u 2020.

Kako su naglasili, došlo je do smanjenog intenziteta investicija dijaspore, ali postojeće kompanije, posebno u proizvodnji, u većini slučajeva su zadržale radnu snagu te su se vrlo brzo oporavile od prvog udara pandemije na ekonomiju.
“U 2020. godini obilježenoj pandemijom, realizirali smo dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava. U značajnoj mjeri smo se posvetili uvezivanju bosanskohercegovačke dijaspore online, što je rezultiralo i podrškom organizaciji konferencija Reconnect i Connecto, a koje su ove godine održane u virtuelnom prostoru. Kroz Biznis centar bh. dijaspore, realizirali smo 4 edukacijska webinara fokusirana na teme koje su poduzetnici ocijenili važnim za rad u novim okolnostima, uključujući zdravstvenu zaštitu radnika, radnopravne odnose i pitanja realizacije ugovornih obaveza u vanrednim okolnostima”, naglasili su iz projekta Diaspora invest.

Krajem aprila, provedeno je sveobuhvatno istraživanje percepcije stanja i planova investitora u vremenu pandemije, koje je obuhvatilo 32 kompanije pokrenute zahvaljujući ulaganjima dijaspore. Rezultati su donijeli ohrabrenje, posebno u domenu spremnosti poslodavaca da zadrže radnu snagu i ispune planirana ulaganja u 2020.

“Protekla godina je bila godina izazova za globalnu ekonomiju, te je bez sumnje uticala na sve aspekte razvoja, ulaganja i tržišnih kretanja. Ipak, i u ovakvom vremenu rađaju se nove uspješne priče, investitori iz dijaspore pokazuju da ne odustaju od svojih zacrtanih planova i upravo nam oni ukazuju na prilike koje naredna godina donosi”, kažu u USAID projektu Diaspora Invest.

Iz projekta poručuju da Bosna i Hercegovina može postati najpoželjnija adresa za prenos proizvodnje iz drugih alternativnih lokacija širom svijeta.

“Na putu ka tom cilju, Bosanci i Hercegovci širom svijeta su naši najbolji poslovni ambasadori, ali i pioniri koji će prenijeti znanje, tehnologiju i dobre prakse u domovinu te omogućiti našim kompanijama pristup stranim tržištima”, zaključuju iz projekta Diaspora Invest.

(Oslobođenje)