EU odobrila pomoć kompanijama za proizvodnju baterija

EU odobrila pomoć kompanijama za proizvodnju baterija

Evropska unija odobrila je plan koji obuhvata državnu pomoć kompanijama “Tesla”, “BMW” i drugim radi podrške proizvodnji baterija za vozila na električni pogon, čime će bloku biti omogućeno da smanji uvoz i da bude konkurentan sa Kinom.

Odobrenje projekta “Evropske baterijske inovacije”, vrijednog 2,9 milijardi evra, uslijedilo je nakon pokretanja “Evropske baterijske alijanse” 2017. godine s ciljem da se podrži industrija tokom prelaska sa upotrebe fosilnih goriva.

“Evropska komisija odobrila je cjelokupan projekat. U narednom koraku uslijediće obavještenja o pojedinačnim finansiranjima i iznosima po kompaniji“, saopšteno je iz njemačkog Ministarstva ekonomije o projektu koji treba da traje do 2028. godine.

Uz “Teslu” i “BMW” još 42 firme su se prijavile i mogle bi da dobiju državnu pomoć, a među njima su “Fijat Krajsler”, “Arkema”, “Borealis”, “Solvej”, “Sanlajt sistems” i “Enel iks”.

U Kini je za sada oko 80 odsto svjetske proizvodnje litijum jonskih ćelija, ali EU je saopštila da bi mogla biti samoodrživa do 2025. godine.

Finansiranje projekta doći će iz Francuske, Njemačke, Austrije, Belgije, Hrvatske, Finske, Grčke, Poljske, Slovačke, Španije i Švedske. Evropska komisija ističe da je cilj i privlačenje devet milijardi evra od privatnih investitora.

Projekat “Evropske baterijske inovacije” pokriva sve – od izvlačenja sirovog materijala do dizajna i proizvodnje ćelija, te do reciklaže i odbacivanja, prenosi Srna.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.