Novosti

Lars Larsen grupacija postavlja nove rekorde


Za Lars Larsen grupaciju 2019./20. je bila dobra godina, koja danas može predstaviti godišnji rezultat sa rekordno visokim prihodima i zaradom.

Prihod je povećan za 394 miliona eura na 4,77 milijardi eura, što je porast od 9%.

Slično tome, dobit nakon oporezivanja povećala se za 34 miliona eura na 431 miliona eura, što odgovara porastu od 8,6%.

“Jako smo zadovoljni rezultatom. Dolazi nakon godine u kojoj je pandemija korone imala velik uticaj. Još zadovoljnijima nas čini to što su kompanije u Lars Larsen grupaciji generalno zabilježile pozitivan razvoj”, kaže predsjednik i izvršni direktor Lars Larsen grupacije, Jesper Lund, i nastavlja:

Želimo zahvaliti svim zaposlenima, kao i menadžerskim timovima u svim kompanijama grupe na tome što su na tako impresivan način riješili neuobičajenu situaciju. Istovremeno, kriza nam je dala priliku da naše osnovne modele poslovanja testiramo u stresnoj situaciji te smo postali još sigurniji u to da su izgrađeni na dobrim i sigurnim temeljima.”

Velika razlika

Lars Larsen grupaciju čine sve kompanije koje su u vlasništvu porodice Brunsborg, koji čine potomci Larsa Larsena.

Aktivnosti Lars Larsen grupacije podijeljene su na tri područja: rukovodstvo grupacije, JYSK i ostale kompanije i investicije u vlasništvu Lars Larsen grupacije.

Sva tri područja bilježe pozitivan rast u posljednjoj finansijskoj godini.

To raduje Jespera Lunda, koji između ostalog napominje da su JYSK, ILVA, Bolia, Actona Company i SengeSpecialisten ostvarili znatno bolju zaradu.

Suprotno tome, tvrtke HimmerLand i Letz Sushi imale su mnoštvo izazova u svom radu u industrijama koje su bile teško pogođene zbog zakonske odredbe o obustavi rada.

“Prirodno je da su ove kompanije bile značajno pogođene, baš kao i sve druge u tom sektoru. Ali, uprkos tim izazovima, zadržali smo sve zaposlene kao i vjeru u budućnost”, kaže Jesper Lund.

To je u potpunosti u skladu sa vrijednostima kompanijske kulture, odgovornosti i rasta na kojima se temelji Lars Larsen grupacija.

Ogromne investicije

Jesper Lund postao je predsjednik i izvršni direktor 1. februara 2020. godine, te je u potpunosti odgovoran za provođenje nove strategije za Lars Larsen grupaciju i osigurava da su sve glavne odluke u skladu sa porodičnim vrijednostima.

To se odnosi na svakodnevno poslovanje kao i na velike investicije.

„Tokom godina, Lars Larsen grupacija je stvorila veliku količinu likvidnih sredstava,koja se u velikoj mjeri moraju uložiti u dugoročne i održive projekte. Između ostalog, u solarnu energiju i energiju vjetra “, kaže Jesper Lund.

Međutim, naglašava da povećana spoljašnja ulaganja ne treba gledati kao znak da Lars Larsen grupacija želi manje ulagati u kompanije koje su već u vlasništvu Lars Larsen grupacije.

“Održali smo ambiciozni program ulaganja koji je bio u razmatranju prije pojave pandemije, a Lars Larsen grupacija je tokom prošle finansijske godine izvršila operativna ulaganja veća od215 miliona eura,” kaže Jesper Lund.

Vjera u budućnost

Nada se i očekuje da će Lars Larsen grupacija takođe postići dobar rezultat u tekućoj finansijskoj godini, iako je zbog trenutnih okolnosti to teško predvidjeti.

„Na 2020. i početak 2021. jako su uticali korona virus te zdravstveni i ekonomski izazovi koje je donio. Ali to ne mijenja činjenicu da još uvijek imamo veliku vjeru u budućnost. Važna je potreba za zelenom transformacijom i to znači da moramo nastaviti ulagati u održive projekte koji donose korist i društvu i, u krajnjoj liniji, Lars Larsen grupaciji “, kaže Jesper Lund.

JYSK je međunarodni lanac prodavnica sa skandinavskim korijenima koje prodaju sve za dom. Prva prodavnica je otvorena u Danskoj 1979.godine, a danas JYSK ima preko 3,000 prodavnica i 26,500 zaposlenika u 51 državi. U Njemačkoj prodavnice se zovu Dänisches Bettenlager – u ostatku svijeta JYSK. JYSK je u vlasništvu danskog trgovca Larsa Larsena, koji posjeduje nekoliko kompanija sa ukupnim godišnjim prometom od 4,8 milijardi EUR. JYSKov promet iznosi 4,1 milijarde EUR.