Novosti

Xiaomi bežični punjač velikog dometa nagovještava budućnost bez kabla (VIDEO)


Bazna stanica može emitirati struju, što znači da više nema priključivanja uređaja ili čak stavljanja kabla u pločicu za punjenje.

Bežično punjenje u svom trenutnom obliku samo je umjereno praktičnije od jednostavnog uključivanja uređaja svaki put kada trebate napajanje. Ne morate se gnjaviti sa kablovima koji bi se mogli slomiti i priključcima koji bi se mogli začepiti džepnim vlaknima, ali budući da uređaj treba neprestano dodirivati ​​punjač, ​​telefon je obično nasukan jer polako crpi energiju iz izvora.

Kineski proizvođač uređaja Xiaomi objavio je YouTube video koji prikazuje neke detalje o njegovom nadolazećem bežičnom napajanju velikog dometa, Mi Air Charge. Potrebna je bazna stanica otprilike veličine malog završnog stola sa 144 antenskim nizom unutra. Te antene šalju „izuzetno uske milimetarske zrake širokog vala“ na posebne antene ugrađene u mobilne uređaje u istoj sobi. Uređaji se tada pune otprilike 5W, što je na donjem dijelu onoga što biste očekivali od tipičnog bežičnog punjača u njihovom trenutnom obliku.

Jedna bazna stanica mogla bi puniti više uređaja, pa bi jednostavno držanje kompatibilnog uređaja u sobi omogućilo da se neprestano puni, a da ga nikada ne mora odložiti na podlogu ili priključiti u punjač.

Video sadrži kratke detalje o tome kada planira predstaviti ovu tehnologiju na potrošačko tržište ili koliko bi to potencijalno moglo koštati. Ali, Xioami se nikada nije klonio ambicioznih obećanja. Da bi mogao funkcionirati, uređaji bi trebali imati prijemnike koji se mogu podići na zrake i prevesti u punjenje. Druge kompanije koje rade na bežičnom punjenju na velike domete oslanjale su se na posebne slučajeve s ugrađenim prijemnicima i pomoćnim baterijama za spuštanje valova.

Bežično punjenje velikog dometa sigurno nije novi koncept. Prije nekoliko godina, Disney je crpio inspiraciju iz Tesle i stvorio sobu u kojoj su se uređaji mogli bežično puniti pomoću kvazistatičke rezonancije šupljine (QSCR).

Aluminijumske površine na zidovima i stropu provodile bi električnu energiju iz kondenzatora dok se vraća natrag do bakrenog stuba u središtu prostorije. Uređaji u sobi tada bi mogli izvući energiju iz nastalog elektromagnetnog polja.

Tvrtka pod nazivom Ossia više od pola decenije radi na bežičnim baterijama velikog dometa, počevši od AA baterija i proširujući se na kućišta za pametne telefone koji mogu izvući snagu sa 30 metara. Iako smo slušali o projektu i čak smo vidjeli obećavajuće demo izlaze iz CES-a, on još uvijek nije komercijalno dostupan. Energous ima sličan plan za svoj WattUp sistem, koji koristi RF za punjenje uređaja koji trebaju do 15 W, bez potrebe za fizičkim kontaktom s uređajem.

Wi-Chargeov PowerPuck sistem koristi infracrvene zrake koje mogu napajati uređaje s malim izvlačenjem na udaljenosti do 30 stopa, a da nivo snage ne opada dok se dalje udaljavate. Taj sistem male snage, međutim, namijenjen je manjim uređajima koji manje troše energiju, poput pametnih brava i sigurnosnih senzora. Kompanija je pokazala nekoliko suradnji s raznim kompanijama, uključujući nedavno partnerstvo s Alfred pametnim bravama.

Iako Xiaomijev sistem izgleda ambiciozno, bilo bi zaista impresivno ako radi kako se reklamira. Predajnik je još uvijek relativno velik. Uprkos tome što se oslanja na tehnologiju milimetarskih valova, Xiaomi tvrdi da će Air Charging dobro funkcionirati kroz prepreke, što nije nužno slučaj s mmWave tehnologijom jer se odnosi na 5G prijenos podataka.

Opet, nije određen službeni datum izlaska – i nejasno je da li je ikada namijenjen potrošačkom tržištu. Ali, ipak je korak bliže pronalaženju komercijalno održivog sistema za punjenje na velike domete, koji ovdje ne može doći dovoljno brzo.

Izvor: (Popular Science)