Novosti

Fudbalski sudija koji regulira aviotransport i bh. privrednicima otvara svjetsko tržište


Express Courier d.o.o., licencirani zastupnik najstarije i najveće brze pošte na svijetu (UPS) u Bosni i Hercegovini, u svom radu se oslanja na mlade ljude koji imaju ideje i volju da ih realiziraju. Boje njihovog tima već tri godine brani i jedan mladić, koji kao inženjer saobraćaja radi u odjelu aviotransporta. Zanimljivo je da van kancelarije dijeli pravdu među igračima na zelenom terenu.

Aldin Sofić je ambiciozni učesnik projekta “30 ispod 30” u organizaciji agencije Represent Communications BiH i njenih partnera kojim se žele istaknuti vrijedni mladi ljudi, okosnice svojih kompanija iz različitih oblasti poslovanja.
On je dio kolektiva koji već deset godina svojim klijentima i partnerima čini poslovanje lakšim i boljim, a kontinuirano usavršavanje i osluškivanje potreba tržišta osigurali su im jednu od liderskih pozicija u oblasti međunarodne špedicije, skladištenja i transporta. Iako je kompanija u kojoj radi prepoznata kao ponuđač usluga UPS brze pošte, ona je također kroz sistem UPS SCS u mogućnosti otpremati i dopremati i veće pošiljke kroz uslugu avio, pomorskog i multimodalnog transporta.

Sa Aldinom, koji je inženjer saobraćaja, fudbalski sudija pod okriljem N/FSBiH i zaljubljenik u planinarenje, razgovarali smo o njegovoj profesionalnoj karijeri i razmišljanjima.

Opišite nam vaš razvojni put u Express Courieru?

U kompaniju Express Courier došao sam na specifičan način. S obzirom na to da sam uvijek težio i trudio se da se dodatno educiram, pohađajući školu špedicije FIATA upoznao sam rukovodstvo ove kompanije. Kroz razgovor smo spoznali da imamo slične ideje i ciljeve, što je dovelo do saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Šta podrazumijeva vaša uloga u kompaniji?

Glavna uloga je u prodaji i organizaciji međunarodnih pošiljaka u aviotransportu (UPS i Cargo) kao i promocija i prodaja ostalih usluga.

Koje osobine su neophodne da biste uspjeli u ovom poslu?

Odgovornost prema poslu i klijentima. S obzirom na to da se radi o međunarodnom transportu roba, potrebno je uzeti u obzir veliki broj faktora koji utječu na taj transport. Niti jedan međunarodni transport i njegova organizacija nisu jednostavni, ali s obzirom na dobro uigran tim i dobro posložen sistem unutar Express Couriera, kao i dobru i pouzdanu mrežu partnera u čitavom svijetu, sve je mnogo lakše. Smatram da je potrebno prije svega da budemo iskreni prema klijentima i da smo im uvijek dostupni za nove informacije. Osim toga, a s obzirom na svakodnevne izmjene u režimu aviosaobraćaja i prilika na globalnom tržištu, moramo pronalaziti nove i efikasnije načine i opcije za organizaciju transporta, sve u cilju da ispoštujemo zahtjeve klijenata i omogućimo bolja i efikasnija transportna rješenja.

Koji je najbolji dio vašeg radnog dana?

Svaki novi klijent ili novi nalog nam uljepša dan. To nam je znak da dobro radimo svoj posao i da ljudima koji otpremaju ili očekuju neku robu pomažemo da nastave proizvodnju. Posebno nas raduju pošiljke koje se otpremaju iz BiH s obzirom na to da kod nas dominira uvoz, a sigurni smo da se iz BiH ima šta izvesti kupcima iz čitavog svijeta. Raduje nas činjenica da predstavljamo most između bh. izvoznika i njihovih partnera.

Pruža li se mladima dovoljno šansi u biznis svijetu?

S obzirom na stanje u čitavom svijetu pa tako i u BiH, mladima se vrlo rijetko pružaju prilike u biznis svijetu. Međutim, imajući u vidu naš primjer, vidimo da ipak postoje radne sredine koje mladom čovjeku pružaju zaista odlične uslove za zaposlenje i napredak u karijeri.

RIJEČ MENTORA NIHADA GRAČIĆA

Aldin je dolaskom u Express Courier najviše učio od iskusnog kolege Nihada Gračića, koji veoma dobro zna koliko je podrška mladim kolegama bitna.

Stručnost naših kadrova veoma je bitna, a postižemo je konstantnim učenjem, usavršavanjem i edukacijom. Svjesni smo koliko je edukacija važna, kao i praćenje noviteta u određenoj oblasti i zbog toga našim uposlenicima omogućavamo da se dodatno obrazuju i stiču nova znanja koja će primjeniti u svakodnevnom obavljanju poslova.Možemo se pohvaliti da smo jedna od rijetkih kompanija u BiH koja je nositelj međunarodnih FIATA i ISO certifikata.

Aldin je primjer mladog čovjeka koji je ulaže u svoje znanje i edukaciju i upravo na jednoj od takvih edukacija smo ga i upoznali. Certifikat FIATA je u svijetu špedicije i logistike neizostavan dio u edukaciji zaposlenika u svim ozbiljnijim kompanijama. Aldin je to, kao inženjer saobraćaja, i neko ko ima cilj, jako dobro znao i možemo reći da mu se ta edukacija dvostruko isplatila.’

Express Courier može se pohvaliti da je u najtežim izazovima za bh. ekonomiju i društvo bio na vrhuncu zadatka te se angažovao u dostavi neophodne medicinske opreme zdravstvenim institucijama i preko njih je u našu državu dostavljena prva i najveća količina testova za utvrđivanje prisustva Covid-19.

Lanac opskrbe i distribucije ni u jednom trenutku nije doveden u pitanje, a uprkos lockdownu – naš avion svakodnevno je slijetao na Sarajevski aerodrom. Koristim priliku da čestitam timu, odnosno zaposlenicima Express Couriera, na izvanrednom trudu, zalaganju i rezultatima jer sa njima je mnogo lakše ispunjavati zacrtane ciljeve. Jedan od njih je i kolega Aldin sa kojim smo od prvog dana ostvarili odličnu saradnju, a i u budućnosti ćemo priliku pružati mladim ljudima koji su spremni učiti i doprinositi bh. ekonomiji i društvu“.