Tema u fokusu

U novom printanom izdanju Poslovnih novina: Točkovi bonitetno pouzdanih firmi vuku oslabljenu bh. privredu naprijed


Bonitetna pouzdanost jedan je od najosnovnijih pojmova u poslovnom svijetu, bilo da tražite poslovnu kreditnu liniju ili pak razmatrate saradnju sa drugom kompanijom i procjenjujete da li je ona sposobna platiti račun u cijelosti, na vrijeme i u roku. Ovo se pokazao naročito važnim u protekloj godini koja je pred nas stavila nove izazove.

Upravo se zbog svih dešavanja na domaćem i svjetskom tržištu pokazalo važnim izdvojiti i istaknuti kompanije koje imaju odlične organizacione, finansijske i kadrovske strukture, dobre pozicije na tržištu, poslovne reputacije i perspektive te razvojne programe. Mi smo im dali pečat i promovirali ih kroz višemjesečnu kampanju projekta „Pouzdanost”, koji iz godine u godinu ima sve veći interes ne samo biznis zajednice nego i šire javnosti. Posebno smo uradili printano izdanje specijalne publikacije Poslovnih novina koja donosi mnoštvo korisnih podataka i analiza o ovim kompanijama.

Evo kako to izgleda u brojevima: U Bosni i Hercegovini samo 16%, odnosno 5.632 firmi, ima visoku ocjenu boniteta sa četiri ili pet zvjezdica, gledano prema posljednjim dostupnim finansijskim izvještajima.
Čak 93% njih čine mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju 22% ukupne radne snage u našoj zemlji.

Analize agencije LRC su pokazale da ove bonitetno pouzdane kompanije ne propadaju i imaju veću vjerovatnoću da će preživjeti krizu. One imaju provjerene poslovne modele i algoritme uspjeha, a stečeno povjerenje na tržištu pomaže im u dobijanju novih poslova.

Čak 20% firmi ima kontinuitet boniteta posljednjih pet godina. Dok njih 61% ima najvišu ocjenu boniteta pet zvjezdica.

U ovom broju magazina dali smo prostora upravo njima i omogućili im da se predstave. Uz to, objavljujemo i rang-listu čak 3.000 bonitetno pouzdanih koje smo rangirali po prihodu i naznačili kako kotiraju u svojim djelatnostima. Upravo taj podatak je pokazao da većina njih zauzima vrlo visoke pozicije i ima ugled na poslovnoj sceni. A sada je to važnije nego prije. O tome govore i certifikati i bonitetne zvijezde koje, u sklopu ovog projekta, dodjeljuje bonitetna agencija LRC, kao potvrdu kompanijama da su poželjan poslovni partner i da se sa njima može poslovati bez rizika.

LRC analitičari su za potrebe ovog broja uradili i opsežnu analizu 30 djelatnosti u kojima bonitetno pouzdane kompanije najviše prihoduju te izdvojili TOP 10 u svakoj od njih.

Kao bonus, u posebnom prilogu na kraju ovog magazina, donosimo Vam i TOP 100 IT kompanija iz šest zemalja regiona. Upravo one imaju poseban značaj na svim tržištima, a u našoj zemlji zapošljavaju preko 6.000 stručnjaka u nešto više od 700 firmi. U Bosni i Hercegovini „Računarsko programiranje” je među pet vodećih djelatnosti po broju bonitetno pouzdanih kompanija.

I na kraju, nadati se da će snažna kombinatorika krize pandemije i loše državne politike prema privrednicima u ovoj godini oslabiti, da ćemo se polako početi vraćati u normalu. Zasigurno će i dalje točkovi bonitetno pouzdanih firmi vući oslabljenu bosanskohercegovačku privredu naprijed. Jer upravo ove firme su se brzo snašle u novoj stvarnosti koja je zahtijevala brzo prilagođavanje na tržištu i pokazale se dostojne povjerenja koje im je ukazano.
Alena Ahmetspahić – Fočo

Obezbijedite svoj primjerak pretplatom na specijalna izdanja Poslovnih novina za 2021. godinu!

Pretplatiti se možete putem linka : https://bit.ly/3dGPyeg