Novosti

Posebna pomoć za najugroženije firme u Srbiji


Ministar finansija Srbije Siniša Mali kaže da je država, da bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, odlučila da produži postojeću i uspostavi i novu garantnu šemu za podršku najugroženijim preduzećima.
On je naveo da proširenje garantne šeme nosi dvije bitne izmjene.

Prva se odnosi na maksimalne vrijednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države i one se uvećavaju za 500 miliona eura, pa će ukupno iznositi 2,5 milijarde eura, a druga izmjena se odnosi na period raspoloživosti ovih kredita jer će oni biti raspoloživi do 30. juna iduće godine.

Kako je Mali objasnio, proširenjem postojeće garantne šeme ne mijenjaju se uslovi podobnosti, tako da svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o utvrđivanju garantne šeme mogu da apliciraju za ove kredite.

Prema njegovim rečima uspostavlja se i druga garantna šema namjenjena svim firmama iz ugroženih sektora, kao i firmama u drugim sektorima koje su imale pad prihoda veći od 20 posto u prošloj godini.

Ministar je objasnio da se krediti pokriveni postojećom garantnom šemom daju sa periodom otplate do 36 mjeseci i obaveznim grace periodom od devet do 12 mjeseci.

“Krediti pokriveni drugom garantnom šemom daju sa sa periodom otplate do 60 mjeseci, sa grace periodom od 18 do 25 mjeseci”, rekao je Mali.

Dodao je da država omogućavanjem ove šeme želi da pruži dodatnu podršku posebno ugroženim sektorima, na koje je ova kriza izazvana pandemijom najviše uticala.

(blic.rs)