Novosti

Zadruga “Aroma Organica” iz Livna proizvodi organsko bilje i žitarice


Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Zadrugu “Aroma Organica” iz Livna u razvoju 16 novih proizvoda, uključujući tri vrste organskog brašna, sušenu lavandu i jastuke od spelte.

Livanjsko polje površine 405 kilometara kvadratnih najveće je krško polje u Evropi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo kojih drugih usjeva.

“Jedan od osnovnih razloga iz kojeg smo još 2015. godine uspostavili poljoprivrednu zadrugu bio je da počnemo obrađivati zemljište i to na ekološki održiv način”, kaže član Zadruge Aroma Organica Denis Jandić.

On je zajedno sa još četvoricom entuzijasta, osnovao Zadrugu Aroma Organica u Livnu. Jedan od njih je imao 1,5 hektara zemlje, a ostalo je bila čista vizija. Okrenuli su se ekološki održivoj i organskoj proizvodnji, naravno uz odabir ekonomsko isplativih usjeva.

“Sve što imamo u Livnu su zemlja, zrak, i voda i željeli smo od toga nešto napraviti”, kaže Jandić.

“Znali smo da se ne možemo boriti na tržištu pšenice, ali proizvodnja organske heljde, prosa i spelta je imala smisla i to smo i uradili”, objašnjava Jandić.

Nakon uspostavljanja zadruge, zakupili su 21 hektar opštinskog zemljišta na deset godina i proizvodnja je počela. Paralelno uz žitarice, počeli su eksperimentisati i sa uzgojem aromatičnog bilja, uključujući korijander, anis i čičak.

Bez opreme za preradu žitarica i bilja nisu mogli sušiti i skladištiti proizvode, te su ih morali prodavati kao svježe poluproizvode po niskim cijenama.

“Prodaja svježih žitarica teško da je pokrivala troškove organske proizvodnje, pa smo morali početi proizvoditi proizvode s dodanom vrijednošću,” dodaje Jandić.

Prijavili su se za grant pri Sweden/USAID FARMA II projektu, a sredstva koja su dobili 2017. godine pomogla su im da kupe mašinu za čišćenje žitarica – ljuštilicu, sušaru, mlin i pakirku.

Također su razvili su i logo i promotivne materijale, te kratkoročno angažovali stručnjake za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja i preradu žita.

Pomoć koju su dobili omogućila im je da razviju 16 novih finalnih proizvoda, uključujući brašno od organske heljde, prosa, spelte i raži, te mekinje. Nakon toga, preorjentisali su se na uzgoj lavande i sada pakuju sušenu lavandu u male vrećice, a proizvode i jastuke od spelte.

Većinu svojih proizvoda prodaju online, koristeći www.farmer.ba platformu i www.aromaorganica.org web stranicu.

Jandić kaže da su ova dva prodajna kanala i direktna prodaja u prostorijama zadruge dovoljni za prodaju nekih 10 tona proizvoda, koliko ih godišnje i proizvedu.
Diverzifikacija proizvodnje u Aroma Organici zahtijevala je dodatno osoblje.

Tokom 2018. i 2019. godine, broj članova zadruge se udvostručio, a pet novih članova su žene.

Profit koji u ovom trenutku ostvaruju od poljoprivrede nije dovoljan za život, tako da rade na daljem širenju i povećanju proizvodnje.

“Nadamo se da ćemo jednog dana obrađivati mnogo veći dio Livanjskog polja i da ćemo proizvoditi dovoljno i za izvoz. Tada bi već mogli živjeti isključivo od poljoprivrede,” zaključuje je Jandić, te poziva druge poljoprivrednike koji dijele istu viziju za Livanjsko polje da im se pridruže.

(Biznis.ba)