Novosti

Bečki Hauptbahnohf među najboljim željezničkim stanicama u Evropi


Međunarodna organizacija za zaštitu potrošača “Consumer Choice Center” u svom evropskom poretku željezničkih stanica za 2021. godinu ocjenjivala je iskustvo putnika na 50 najvećih stanica.

Glavna željeznička stanica u Beču, izgrađena 2015. godine, zauzela je drugo mjesto.

Bečki “Hauptbahnhof” ne privlači pažnju samo svojim karakterističnim dijamantnim krovom, već je i iz perspektive putnika odnosno korisnika jedna od najboljih. Kriteriji koji su se ocjenjivali uključuju dostupnost, čistoću, izbor restorana, broj odredišta i pristup besplatnom internetu.

Prvo mjesto u poretku zauzela je stanica u Leipzigu. Željeznička stanica “St. Pancras” u Londonu zauzela je treće mjesto, a četvrto dijele “Amsterdam Centraal” i moskovska Kazanjska stanica.

Ovo je lijepa potvrda našeg svakodnevnog rada. Želimo boravak naših putnika na Glavnoj bečkoj stanici učiniti tako ugodnim iskustvom da će u sljedećem rangiranju završiti na prvom mjestu”, rekao je izvršni direktor ÖBB-a Andreas Matthä.

Glavna željeznička stanica u Beču impresionirala je pozitivnim putničkim iskustvom, visokim nivoom čistoće i opsežnim uslugama, ali i ekološkom prihvatljivošću. Naime, fotonaponski sistem od 1.200 m² na krovu koristi se za napajanje stanice, a dio energije za grijanje i hlađenje se dobija geotermalnim putem.