Novosti

Mitrović: Za međunarodni prevoz prilike trebaju biti jednake za sve


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović tokom svoje radne posjete Republici Srbiji u sjedištu Prometne zajednice u Beogradu sastao se sa direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom kako bi razgovarali o regionalnom povezivanju i projektima prometne infrastrukture u BiH.

Ekonomska razmjena trebala bi biti jedan od osnovnih parametara u bilateralnoj saradnji, ali za međunarodni prevoz prilike trebaju biti jednake za sve, tako da kvalitet i pouzdanost prevoza budu na prvom mjestu. Izazovi su, prije svega, završetak Koridora Vc kroz BiH, uklanjanje uskih grla duž obale rijeke Save, modernizacija aerodroma i obnova i izgradnja infrastrukture na indikativnoj TEN-T mreži“ , istakao je ministar Mitrović.

Prometna zajednica aktivno podržava uspostavljanje jedinstvenih graničnih prelaza kao najnapredniji primjer regionalne saradnje kojim će se skratiti vrijeme čekanja i olakšati putovanje.

Sastanak je bio prilika da se sagleda napredak u infrastrukturnim projektima na Koridoru Vc – granični prelaz Svilaj, most u Gradišci i ulaganja u željeznice. Također smo predstavili naše planove za povećanje sigurnosti pružnih prelaza u regionu. Bosna i Hercegovina, kao jedan od regionalnih partnera koja aktivno učestvuje u radu Prometne zajednice, na dobrom je putu da sa svojim susjedima ispregovara i potpiše bilateralne sporazume za uspostavljanje jedinstvenih kontrola“ rekao je Zakonjšek.

Ovaj projekat je dio ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan za koji je Prometna zajednica dala podršku svim akcijama potrebnim za njegovo provođenje.