Novosti

MicroStrategy postaje prva američka kompanija koja svojim direktorima isplaćuje platu u bitcoinu


MicroStrategy, preduzeće koje nudi softverska rješenja, bilo je prvo veliko preduzeće koje je počelo kupovati bitcoine, a sada je otišlo i korak dalje. Upravi preduzeća će isplaćivati platu u bitcoinima, rekao je izvršni direktor Michael Saylor u objavi na Twitteru.

Upravni odbor MicroStrategyja čini ukupno pet direktora, uključujući Saylora. To su Stephen Graham, Jarrod M. Patten, Carl J. Rickertsen i Leslie Rechan.žU prijavi Američkoj komisiji za vrijednosne papire (SEC), MicroStrategy je pojasnio da će se direktorima isplaćivati naknade u bitcoinu.

Ubuduće će direktori koji nisu zaposlenici primati sve naknade za svoje usluge u Odboru u bitcoinima umjesto u gotovini“, navodi se u prijavi.

Iz kompanije su dodali da su se za to odlučili, jer bitcoin služi kao skladište vrijednosti i nije vezan za suverenu monetarnu politiku.

Ovaj potez je ključan jer je tako MicroStrategy postalo prvo preduzeće u SAD-u koje se odlučilo plaćati svoje direktore u bitcoinima umjesto u fiat novcu.

Najnovija odluka MicroStrategyja o isplati plata u bitcoinima dolazi u trenutku kada se bitcoin vinuo iznad 60 hiljada američkih dolara i približio svojem maksimumu tokom vikenda.