Novosti

Najveće banke u Evropi stvaraju konkurenta Visi i Mastercardu


Skupina u kojoj su Deutsche Bank, BNP Paribas i UniCredit, inicirala je osnivanje panevropskog platnog servisa, a podržava ih i Brisel.

Više od 30 najvećih evropskih banaka i kartičnih procesora planira da osnuje platni servis koji će moći da konkuriše skupini američkih finansijskih i kartičnih divova poput Vise, Mastercarda, PayPala i Applea. Kako piše Financial Times, grupa je okupljena u Evropsku platnu inicijativu (EPI), a njen predsjednik Joachim Schmalzl ističe da je ideja stvoriti evropskog platnog diva sposobnog konkurisati američkim kompanijama.

Projekt ima podršku Evropske komisije i evropskih finansijskih regulatora. Joachim Schmalzl ističe kako je EPI do sada primio više od 30 miliona eura od subjekata koji ga podržavaju. Inače, Schmalzl je takođe i član upravnog odbora Njemačke udruge štedionica, najveće organizacije njemačkih banaka koje rade s građanstvom i gorljivog podržavaoca inicijative. Prva EPI-jeva aplikacija koja će omogućavati elektroničko plaćanje u realnom vremenu između potrošača mogla bi biti lansirana već početkom 2022. godine. Idući platni alati mogli bi slijediti u drugom polugodištu, ističe Schmalzl.

Inicijativu je pozdravila i Evropska centralna banka. Evropska komisija inicijativu je opisala kao “novi, ambiciozni i evropski projekt”. Iz Brislea su dodali kako vjeruju da građani EU-a i kompanije treba da imaju koristi od brzih, učinkovitih i pouzdanih platnih rješenja. “EPI će biti ključni i odlučujući korak u tom smjeru, posebno ako pokrije širok spektar evropske bankarske zajednice”, smatraju u Evropskoj komisiji.