Tema u fokusu

Eurofarm Centar imat će 15 poliklinika u BiH do 2023.


Najveća i vodeća privatna zdravstvena ustanova, Eurofarm Centar imat će do proljeća 2023. godine u svom sastavu ukupno 15 poliklinika u BiH, povezanih velikim projektom izgradnje Eurofarm bolnice, koji je već započeo u Sarajevu.

Lanac Eurofarm Centar poliklinika u BiH može se pohvaliti tradicijom dugom 22 godine u pružanju usluga u oblasti primarne i specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, a djeluje u sklopu vodećeg poslovnog koncerna, ASA Grupacije.

Od osnivanja do danas, obezbjeđuju visoko kvalitetne i sveobuhvatne zdravstvene usluge od strane najeminentnijih stručnjaka iz oblasti zdravstva, koji u vrlo kratkom vremenskom roku mogu provesti kompletnu evaluaciju zdravstvenog stanja pacijenata i to bez čekanja i na jednom mjestu.

Prema riječima prim. mr. ph. Šukrija Huseinovića, izvršnog direktora Eurofarm Centar poliklinika, trenutno posluju na devet lokacija, u šest gradova u BiH.

Prije mjesec otvorili smo modernu polikliniku u Bugojnu, a do kraja ove godine očekuje nas otvaranje još jedne poliklinike u Trebinju. Sve naše poliklinike opremljene su najsavremenijom medicinskom opremom u modernim i funkcionalnim prostorima, u kome usluge pruža vrhunski medicinski kadar. Trenutno imamo 169 zdravstvenih profesionalaca, koji na dnevnom nivou pružaju zdravstvenu uslugu za preko 500 pacijenata, na devet lokacija u našoj državi“, kaže Huseinović.

Eurofarm sa najsavremenijim radiološkim centrom u BiH

U Eurofarm centru trenutno očekuju da stigne najsavremeniji MR uređaj (magnetna rezonanca), kao i RTG, kako bi upotpunili vrhunsku tehnologiju kojom je opremljen njihov radiološki centar, koji se nalazi u neboderu Unitic u Sarajevu.

Ukupna vrijednost ove investicije za MR i RTG uređaje je 2,3 miliona KM. U narednom mjesecu očekujemo da će nam stići RTG uređaj, a magnetna rezonanca u naredna 3 mjeseca, tako da ćemo imati definitivno najsavremeniji radiološki centar u BiH sa sjedištem u Uniticu“, istakao je Huseinović.

Prethodno je Eurofarmc Centar dobio i najsavremeniji CT uređaj – Canon Aquilion ONE. Njegova specifičnost u odnosu na standardne CT uređaje je ta, da ovaj uređaj ima i do 85 posto manje zračenja.

Posjeduje 640 slojeva, te u jednoj rotaciji cijevi može pokriti veću zapreminu tkiva, što reducira vrijeme izlaganja radijaciji i smanjuje dozu primljenog rentgenskog zračenja uz bolji kvalitet dobijenih CT snimaka“, tvrdi Huseinović.

Osim uvođenja najsavremenije tehnologije, u Eurofarm Centru več dvije godine primjenjuju i revolucionarnu metodu u dijagnostici srčanih oboljenja, tzv. HyperQ metodu.

Riječ je o metodi koja iz klasično snimljenog EKG signala izvlači vrijedne kliničke informacije, koje mogu spasiti život i na vrijeme otkriti pojavu teških srčanih oboljenja. Metoda je bezbolna, traje nekoliko minuta, a ljekarima omogućava u kratkom vremenskom intervalu do sada nevidljive informacije o stanju srca”, objašnjava Huseinović.

Poslovanje u okviru ASA Grupacije

Od početka pandemija COVID-19 u poliklinikama Eurofarm Centra sve vrijeme su bili dostupni pacijentima. Morali su čak povećati svoje kapacitete i uvesti rad u nekoliko smjena kako bi bili u službi građana u najtežim trenucima.

Gledajući danas kada su mjere popustile i kada je broj zaraženih sveden na minimum, smatramo da smo ispunili očekivanja građana, naših pacijenata“, dodaje Huseinović.

Eurofarm Centar poliklinike posluju u sastavu ASA grupacije i dio su najuspješnijeg bh. poduzetnog koncerna.

To nam daje snagu. Mogu reći da privatno zdravstvo ima veliki trend rasta u svim zemljama regiona, jer pacijenti traže kvalitetnu, savremenu i brzu uslugu, a upravo ta očekivanja koristimo kao prostor za naš daljnji razvoj“, rekao je Huseinović.

Piše: Irena Vasić-Dobrić