Novosti

GRAS ponovno blokiran sa 12 miliona KM obaveza


Povodom aktuelne situacije u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS i najave štrajka glađu dijela radnika ovog preduzeća, javnosti su se obratili premijer KS Edin Forto i ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Radnici štrajkuju, jer su radnici blokirali firmu. To je apsurd u kojem se nalazimo. Ured za borbu protiv korupcije KS je dobio zadatak da istraži sva kršenja zakona u ovoj firmi od 2006. godine, sa imenima i prezimenima. Očekujemo prezentaciju njihovog izvještaja krajem naredne sedmice. Ne bih se iznenadio da to rezultira većim brojem krivičnih prijava. Nakon toga ćemo otvoreno razgovarati o GRAS-u i donijeti odluku. Ova inicijativa je došla iz samog GRAS-a, jer pošteni dio ovog kolektiva želi da se ova situacija razriješi”, rekao je premijer Edin Forto, a prenosi sajt Vlade KS.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je da su u protekla četiri mjeseca uplatili više od 21 mil KM prema GRAS-u radi deblokade računa i isplate decembarske, januarske i februarske plate.

Od ovog iznosa 10,5 miliona KM je isplaćeno za tužbe radnika. Bilo je tužbi i do 90.000 KM a sve na ime kolektivnog ugovora iz 2006. godine. Ovaj kolektivni ugovor je neko, a utvrdit ćemo ko, potpisao bez ikakve fiskalne procjene i povećao budžet plata sa 20 na 60 miliona godišnje, dok su ukupni godišnji prihodi GRAS-a bili 50 miliona KM. Razumijemo nezadovoljstvo radnika i tešku situaciju, i dajemo sve od sebe da to riješimo. Naš je cilj jasan – građanima moramo obezbijediti značajno bolji javni prijevoz nego što imamo danas, i od toga nećemo odustati. To je naša obaveza“, izjavio je Šteta.

Istaknuto je da je pored svih dosadašnjih napora Vlade KS GRAS ponovno blokiran sa 12 mil KM obaveza, i to 9,5 mil KM potražuje Poreska uprava FBiH, a 2,5 mil KM su obaveze po tužbama radnika.