Novosti

Grčka zvanično otvara granice za građane BiH


Grčka od sutra zvanično otvara granicu za državljane BiH, potvrdila je ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Ona je navela da je otvaranje granica najavio premijer Grčke Kirijakos Micotakis na sastanku sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Nakon svakodnevnih napora i angažmana zaposlenih u našoj ambasadi u Atini, nadležni organi su konačno donijeli odluku o otvaranju granice”, objavila je Ristović Krstić na društvenim mrežama.

Ona je podsjetila da se svakih sedam dana revidira lista zemalja za ulazak u Grčku, tako da svi koji namjeravaju na put, prije polaska treba da provjere da li je došlo do nekih izmjena.

Uslovi za ulazak u Grčku su popunjen PLF (travel.gov.gr), negativan PCR test ne stariji od 72 časa ili potvrda o primljene dvije doze vakcine, pri čemu od prijema druge doze mora proći više od 14 dana ili dokaz o prebolovanom kovidu 19 prije više od dva, a manje od devet mjeseci, što se dokazuje pozitivnim PCR ili antigenskim testom od dana kada je dijagnostigikovan kovid.

Potrebni dokumenti moraju biti na grčkom, engleskom, francuskom, njemačkom, ruskom, italijanskom ili španskom jeziku.

“Bez obzira na posjedovanje ovih dokaza, putnici prilikom ulaska u Grčku mogu biti podvrgnuti testiranju na virus korona”, dodala je ambasador BiH u Grčkoj.