Nagrađeno svih šet inovacija iz BiH u Poljskoj

Nagrađeno svih šet inovacija iz BiH u Poljskoj

Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija “Intarg '21”, održanoj 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put online.

Prema objavljenim rezultatima, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković čije su obje inovacije – “Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i “Kalup za izlijevanje tankih uzoraka” dobile zlatne medalje. Uz to, za “cilindričnu alatku” dobila je i specijalnu nagradu izložbe “Euroinvent”, koja je prošlog maja održana u Jašiju, Rumunija. Zanimljivo je da se Dragana godinama bavi inovatorstvom, ali da joj je ovo prva izložba na kojoj je predstavila neke od svojih radova.

BiH naučna zajednica obogaćena je i trećom zlatnom medaljom, za “Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2”, čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Srebrnu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić iz Cazina za “Kruti šampon za jačanje korijena kose”, koji se ručno izrađuje od ljekovitih krajiških biljaka, u preciznim proporcijama od stotih dijelova grama.

Ovu medalju je dobio i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za “Zaštitnu masku protiv virusa”.

Sadiković je dobio i jednu bronzanu medalju za “Netopivi fišek za sladoled”.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.