Novosti

Potražnja za vikendicama u Banjaluci porasla za 50% u odnosu na prošlu godinu


Pandemija koronavirusa uveliko je promijenila način življenja u cijelom svijetu te je većina ljudi u proteklom periodu sve više tražila mjesta za odmor u prirodi, uz rijeke i na planinama.

Tako je i u Bosni i Hercegovini, te su građani masovno tražili i kupovali vikendice, ali i zemljište na kojem bi napravili vikendicu.

Ponuda vikendica na području Federacije BiH je solidna, s tim da je potražnja za zemljištima na kojima bi se gradile vikend kuće znatno veća i to je direktna posljedica pandemije. Ove godine potražnja za vikendicama znatno je povećana u odnosu na prošlu godinu i možemo reći da je ona veća i od same ponude“, kazao je Edin Batlak iz Udruženja učesnika u prometu nekretninama pri Privrednoj komori FBiH.

Potražnja za vikendicama rasla je u proteklom periodu i u Mostaru i Banjaluci, ali se i u ovim gradovima više tražilo zemljište nego same vikendice.

Ponuda nekretnina u Mostaru i nije baš velika trenutno, pogotovo na atraktivnijim lokacijama uz Neretvu. Sve je manje atraktivnih parcela uz rijeku, a to je ono što se najviše traži. Za vrijeme pandemije potražnja za nekretninama nije padala, ali je prošle godine znatno porastao interes za unajmljivanje kuća s bazenima. Taj trend se nastavio i ove godine“, kazala je Selma Elezović iz Smart nekretnina iz Mostara.

Iz agencije Kvadrat iz Banjaluke kažu kako je potražnja za vikendicama porasla čak i za 50% u ovom gradu, ali i kako je ponuda trenutno mala. I Banjalučani su najviše tražili kuće i zemljište u blizini rijeke ili šume.