Novosti

Dijamantska suza – rijedak dijamant plaćen kriptovalutom


Veliki 101-karatni dijamant postao je najskuplji komad nakita koji je ikad plaćen kriptovalutom – 12,3 miliona dolara, objavili su iz aukcijske kuće “Sotheby’s”.

Dijamant u obliku suze bio je ponuđen na aukciji u Hong Kongu i procjenjivalo se da bi mogao privući kupce iz cijelog svijeta i dostići cijenu i do 15 miliona dolara.

Maksimalna cijena, ipak, nije postignuta,ali tajanstveni kupac za dijamant je izdvojio 12,3 miliona dolara i taj iznos uplatio u obliku kriptovaluta.

Aukcijaksa kuća “Sotheby’s” ranije je najavila da će primati bitkoin i etere.

Kupac ovog dijamanta uplaćuje 365,22 bitkoina, odnosno 5.837,16 etera.

Javnosti je saopšteno da je dijamant otišao u ruke “anonimnog privatnog sakupljača”.

Aukcija je privukla nove klijente koji do sada nisu učestvovali u takvim kupovinama pa je činjeniuca da su “Sotbijevi” odlučili da primaju i kriptovalute bila posebno privlačna “digitalno pismenoj generaciji”.

Iako je to najskuplji komad nakita koji je plaćen kriptovalutom na aukciji, kriptovalute više nisu rijetkost u tom svijetu.

Kako prenose finansijski portali, u posljednje vrijeme često se može pratiti prodaja različitih umjetničkih i tehnoloških djela, ali i djela iz moderne pop-kulture, koja se prodaju kao NTF-ovi, odnosno tokeni koji se zasnivaju na kriptovaluti.

Korištenje NTF-ova garantuje prenos vlasništva digitalnog rada (umjetničkog ili drugo) te njegova kolekcionarska vrijednost.