Tema u fokusu

MG MIND d.o.o. – investicije u City Moll i naselje Park od 145 miliona KM


Nakon što je proteklog vikenda svečano otvorila savremeni shopping centar Patrija u Prijedoru, kompanija MG MIND d.o.o. Mrkonjić Grad u 2021. nastavlja sa gradnjom započetih projekata „City Moll“ i naselja „Park“ u ukupnoj vrijednosti 145 miliona KM.

MG MIND je matično preduzeće MG Corporate, jedne od vodećih grupacija na području BiH i bavi se poslovima trgovine, niskogradnje i visokogradnje, investicionim nekretninama, kao i prometom nekretnina.

U više od dvije decenije uspješnog poslovanja na tržištu, postala je eminentna kompanija sa 2.500 zaposlenih i godišnjim prihodom od 75 miliona do 90 miliona KM, koja je razvila mrežu od preko 1000 poslovnih partnera širom BiH i regiona.

Prema riječima Mladena Milanovića, vlasnika i direktora MG MIND d.o.o., svi planirani projekti i investicije u 2020. godini su uspješno završeni i započete su planirane aktivnosti.

Projekti „City Moll“ i “ Park“

Prije tri dana svečano smo otvorili shoping centar Patrija u Prijedoru. Radi se o kompletnoj rekonstrukciji čuvene prijedorske robne kuće Patrija u savremeni trgovački centar. Objekat se nalazi u samom centru grada, u sklopu glavnog trga. Vrijednost samog projekta je 16 miliona KM, a ukupna površina je oko 9.000 kvadratnih metara“, istakao je Milanović.

Jedan od najvažnijih projekata svakako je i izgradnja modernog stambeno- poslovnog kompleksa „Park“, smještenog na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Banjaluci, u neposrednoj blizini parka „Mladen Stojanović“.

Naselje „Park“ se sastoji od pet lamela sa 500 stanova, 550 parking i garažnih mjesta. Lokacija, kvalitet izgradnje i komfor osnova su ovog novog banjalučkog naselja. Vrijednost same investicije je oko 65 milona KM, a završetak realizacije projekta očekuje se krajem avgusta 2023.“, najavio je Milanović.

Treći i najkompleksniji projekat je izgradnja „City Moll“ tržnog centra na prostoru nekadašnjeg parkinga Auto -škole „Banjaluka“, preko puta zgrade Uprave za indirektno oporezivanje RS.

Ukupna površina nadzemnog prostora City Moll-a iznosit će 30.000 m2, dok će se podzemne garaže prostirati na 25.000 m2. Predviđeno je da kompletan kompleks ima preko 500 parking mjesta, kao i stambeno- poslovni dio. U pitanju je investicija vrijedna oko 80 miliona KM, a sama realizacija investicije predviđena je do kraja 2023.“, kaže Milanović.

MG MIND većinski vlasnik banjalučke Nove banke

Pandemija COVID-19 nije imala uticaja na realizaciju zadatih projekata, a kako navodi Milanović, koji su uspješno završeni.

Jedna od najznačajnijih investicija MG MIND u 2020. godini bila je kupovina Nove banke u Banja Luci u kojoj smo postali većinski vlasnik sa 91% akcija. Ovo je ujedno i najveća investicija na prostoru RS. Trenutno smo u procesu kupovine do 99% akcija Nove banke“, naglasio je Milanović.

Kompanija je u prvih šest mjeseci 2021. godine, u sektorima trgovine i niskogradnje ostvarila 34,55 miliona KM prihoda i neto dobiti u iznosu od 8,8 miliona KM.

Tokom 2020. godine preduzeće je ostvarilo prihod od 79.02 miliona KM i neto dobit u iznosu 25.6 miliona KM, a prethodna 2019. godine donijela je prihod od 70,65 miliona KM i neto dobit 15.94 miliona KM“, kaže Milanović.

Konstantno ulaganje u nove tehnologije, opremu i stručnu edukaciju kadrova su prednosti koje MG MIND d.o.o. izdvajaju od konkurencije, a kvalitet, pouzdanost, profesionalnost i stabilnost su njihovi osnovni postulati rada.

Rast u sektoru trgovine MG MIND-a za 15 posto

Raznovrsnost poslovanja po sektorima i fleksibilnosti na tržištu daje nam dodatnu snagu u odnosu na konkurenciju. Važno je napomenuti da smo u sektoru trgovine uspjeli nadoknaditi pad koji smo imali u aprilu i martu 2020. godine zbog pandemije COVID 19. U 2021. godini godine planiramo rast u sektoru trgovine za oko 15 %“, tvrdi Milanović.

Veleprodaja čini jednu od osnovnih djelatnosti kompanije MG MIND, a njihovoj ponudi zastupljeni su proizvodi brendova Alfa Plam, Beko, Gorenje, Inedesit, LG, kao i proizvodi drugih vodećih brendova na tržištu.

Generalni distributer Alfa Plam Vranje za BiH

Maloprodajni lanac nam je fokusiran na tržište Republike Srpske i čine ga devet maloprodajnih objekata. Treba naglasiti da je kompanija MG MIND generalni distributer brenda Alfa Plam Vranje na teritoriji BiH“, istakao je Milanović.

MG MIND obavlja i poslove dizajna, konstrukcije i održavanja objekata niskogradnje.Važan dio aktivnosti je i proizvodnja kamenih agregata, asfalta i betona, sastavnih elemenata svih poslova u niskogradnji.

„Posjedujemo i poslovne prostore, kao i nekretnine u našem vlasništvu na veoma atraktivnim lokacijama u Banja Luci, Doboju, Prijedoru i Istočnom Sarajevu, koje koristimo kako za iznajmljivanje, tako i za sopstvenu potrebu“, dodao je Milanović.

Ekspanzija MG MIND Grupacije na tržište EU

U MG MIND-u očekuju da će 2021. za njih biti tržišno stabilnija poslovna godina. Nastavljaju sa ulaganjem u novu transportnu opremu i skladišne prostore, ali i nove tehnologije i kadrove, kako bi kompanija nastavila trend rasta.

Namjeravamo proširiti poslovnu saradnja sa novim kupcima, ali i nastaviti uspješnu saradnju sa dugogodišnjim klijentima. Također, planiran je nastavak uspješne ekspanzije kako MG MIND Grupacije, tako i ostalih kompanija u njenom vlasništu. MG MIND Grupacija posluje u tri države i to BiH, Republici Srbiji i Republici Sloveniji. Ekspanzija na prostor EU je započeta 2015., kupovinom preduzeća KPL Ljubljana, sada već stabilnog i visoko profitabilnog preduzeća“, rekao je Milanović.

Piše: Irena Vasić Dobrić 

 

 

.