Tema u fokusu

Arel zadržao vodeću poziciju u oblasti armiračkih poslova


Unatoč svim problemima koje je pandemija donijela svim privrednim subjektima u Bosni i Hercegovini preduzeće Arel d.o.o Zenica se uspješno izborilo sa preprekama koje su se najviše manifestovale u poskupljenju građevinskog materijala, obustave gradilišta kao i nestašici materijala općenito.

Kako je rekao za Poslovne novine direktor preduzeća Asim Kaknjo predanim timskim radom, dobrom organizacijom i pravovremenim reakcijama, obzirom na oscilacije na tržištu, Arel je nastavio tradiciju i zadržao vodeću poziciju u oblasti armiračkih poslova.

Prihodi u prvoj polovini ove godine su znatno manji u odnosu na prošlu što je bilo i za očekivati obzirom na sve prepreke i poteškoće kod izvođenja građevinskih radova i oscilacija cijena željeza na svjetskom tržištu, međutim jako smo zadovoljni jer prema sadašnjim projekcijama druga polovina godine bi mogla nadomjestiti sve zaostatke iz prve polovine godine”, kazao je Kaknjo, nadajući se jako pozitivnim rezultatima krajem godine.

Najznačajniji projekti koje su realizovali u zadnjem periodu su dionice Koridora 5C i to: Tunel Zenica, Tunel Hranjen i Raštelica.

Arel je trenutno angažovan na projektima Sarajevske transverzale dionicama autoputa Raštelica, Kovanići, a u toku je i izvozni aranžman obrađenog željeza za zemlje EU.

Najviše sarađuju sa domaćim kompanijama: Euro-asfalt , Butmir, Ans drive, GradingKGM, te mnogim drugim manjim kompanijama.

“Smatramo da je naša kompanija drugačija od konkurencije prije svega po jako dugoj tradiciji od preko 60 godina i kvalitetu koji nudimo. Također korektan odnos prema radnicima koji predstavljaju okosnicu kompanije gdje možemo pronaći i dvije generacije iz iste porodice što nam predstavlja veliko zadovoljstvo i daje samopouzdanje za nove poslovne poduhvate”, rekao je Kaknjo.

U budućnosti planiraju modernizaciju pogona sa novim CNC mašinama za obradu željeza čija se isporuka očekuje u septembru ove godine kao i izgradnja novog poslovnog objekta.

Kada je riječ o mladima i prilikama koje im se pružaju u preduzeću, direktor je kazao da je prilika za mlade svakako posao u kompaniji gdje pored znanja, koje je danas najpotrebnije, mogu steći radno iskustvo i obezbijediti egzistenciju za svoje porodice.

Često u jednoj građevinskoj sezoni nije rijedak slučaj da radnik od početne pozicije napreduje do pozicije poslovođe, brigadira, a također isto vrijedi i za inžinjere gdje se može steći veliko iskustvo jer se radi na velikim projektima”, kazao je Kaknjo.

Istakao je da se preduzeće uspješno nosi sa problemom odlaska radnika jer često se ti isti radnici i vraćaju u Arel jer tu vide jak oslonac dok na tržištu EU često budu prevareni ili izigrani.

Konstrukciju firme čine radnici koji imaju povjerenje u nas a i mi u njih što predstavlja jednu, smatramo neraskidivu vezu, a sve zbog korektnog odnosa na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Kaknjo. “Planiramo širiti poslovanje a spomenuli smo već i izgradnju novog poslovnog objekta u narednoj godini, a tu odmah slijedi i zapošljavanje novih kadrova , nabavka novih mašina i opreme. Ukratko orjentišemo se prema tržištu EU”, poručio je Kaknjo.

Zaključio je da su ključni faktori uspješnog poslovanja kompanije, dobra organizacija radnika, tačnost/poštivanje rokova, organizacija sredstava, ulaganje u nove kadrove (obuka i profilisanje), konzistentnost u poslovanju, te procjena tržišta.

Arel je specijalizirana kompanija sa 60-godišnjim iskustvom u obavljanju svih vrsta armiračkih poslova i nalazi se među prvima u BiH i regionu u obavljanju istih i višegodišnjem iskustvu u izvođenju svih vrsta građevinskih radova objekata visokogradnje i niskogradnje.

Trenutno zapošljavaju 100 zaposlenika od čega je oko 70 zaposlenika u izvođenju radova na objektima koje trenutno izvode širom Bosne i Hercegovine.

Kvalitetnim timskim radom i organizacijskim rješenjima potvrđuju ukazano povjerenje poslovnih partnera po pitanju kvalitetne i brze gradnje. Na izvođenju grubih građevinskih i završnih građevinskih radova kompanija je stekla zavidno iskustvo u posljednjih 15-ak godina, gdje je i na tom polju stekla vrlo dobru reputaciju po pitanju kvalitete izvedenih radova i roka izgradnje objekata visokogradnje i niskogradnje.

Iz preduzeća su naglasili da je potvrda uspješnog izvođenja radova stvaranje dugoročnog partnerstva sa mnogim investitorima.

Arel d.o.o. je sa vlastitim resursima izvršio finansiranje, izgradnju i prodaju stanova i poslovnih prostora u stambeno-poslovnom kompleksu “Crkvice“-neposredno u blizini FIFA trening centra u Crkvicama kao i stambenog kompleksa „Makovi“ sa površinom od preko 20.000 m2 stambenog prostora .

Piše: Ajsela Mekić