Novosti

Turski biznismen najavio otkaze za uposlene koji se ne vakcinišu


Turski Saran Holding, vlasnik nekoliko medija među kojima su S Sport, S Sport2, Radyo Spor, Radyo Trafik, Radio Slow Time, ajansspor.com i AlmaSport TV najavio je da će otpustiti zaposlenike koji ne budu vakcinisani protiv COVID-19.

Prema izjavi dostavljenoj zaposlenicima s potpisom izvršnog direktora holdinga Saadettina S. Sarana, zaposlenici imaju rok do 15. septembra da se vakcinišu a oni koji to ne žele od tog datuma više neće biti zaposleni.

Do 15. septembra 2021. očekujemo da će zaposlenici naše grupe ispuniti uvjete za vakcinaciju”, dodaje se u pismu i kaže kako kompanije iskreno zahvaljuje “mnogim kolegama koji su pozitivno odgovorili na ovaj poziv”, prenosi turski Daily Sabah.

U međuvremenu, u saopćenju se dodaje da “žale što će morati reći” da će s onima koji ne ispune ovaj uslov do određenog datuma morati “okončati saradnju i rastati se”, prenosi BiznisInfo.

Vakcina kao uslov za povratak na posao

Mnogi tehnološki divovi u Sjedinjenim Državama već zahtijevaju vakcinisanje svojih zaposlenika.

Google je, na primjer, uveo zahtjev za cijepljenje svojih zaposlenika koji se vraćaju u kancelarije. Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai najavio je da je obavezno da svi koji rade u prostorima kompanije budu vakcinisani protiv COVID-19. Kasnije su to učinile i kompanije poput Facebooka i Netflixa.

CNN International je nedavno otpustio troje zaposlenih koji su se vratili u kancelariju bez primljene vakcine protiv Covida 19.