Tema u fokusu

Geoinvest – prihod od dva miliona KM investirali u kupovinu najsavremenije mašine


Kompanija Geoinvest d.o.o. Sarajevo, specijalizirana za obavljenje složenih geotehničkih radova, ostvarila je u prvih šest mjeseci 2021. prihod oko dva miliona KM, koji je investirala u kupovinu najsavremenije mašine, a planiraju i izgradnju vlastitog skladišta.

Firma je osnovana 2007. godine u Sarajevu i posluje u sastavu Geoinvest Grupe, vodeće i najveće kompanije za obavljanje geotehničkih radova u regionu.

Prema riječima Munevere Džabija, direktorice Geoinvesta, u proteklih 15 godina realizovali su brojne projekte od značaja za Sarajevo i za BiH.

Kruna rada – SSC Marijin Dvor

Naša kompanija bila je angažovana na izradi i zaštiti građevinske jame BBI centra Sarajevo, 2006. godine. Potom smo radili temeljenje vijadukta i petlje na Butilama- Sarajevska obilaznica, zatim zaštitu vodopada na rijeci Plivi u Jajcu, kao i zaštitnu konstrukciju Vrhbosanske nadbiskupije. Kruna našeg rada ispisana je na izvođenju zaštite građevinske jame tadašnje konstrukcije SSC Marijin dvor. Radilo se o iskopu jame do 23,0 m u centru grada“, istakla je Džabija.

Međutim, ništa manje nisu bili značajni ni ostali realizovani projekti, na izgradnji mosta Studenčica, zatim mosta Svilaj, kao i mosta u Počitelju.

Sve projekte na kojima su angažovani, Geoinvest realizuje u dogovorenim rokovima i po ugovorenim cijenama, uz visoke standarde kvalitete. Zahvaljujući tome, kao i izvrsnim poslovnim rezultatima ostvarenim u 2020. godini rangirani su među „100 najvećih kompanija u BiH i regionu“ u projektu Poslovnih novina.

Kvalitet i visok standard naših usluga  je naša deviza. Čast nam je i zadovoljstvo što smo svojim kvalitetnim radom zaslužili mjesto među najboljima privrednicima u BiH“, naglasila je Džabija.

Prema ostvarenim finansijskim rezultatima, plasirali su se na peto mjesto po ostvarenom prihodu u 2020. godini u obavljanju “ostalih specijaliziranih građevinskih djelatnosti“.

Ostvareni prihod 4,5 miliona KM u 2020.

Naša kompanija je u 2020. godini ostvarila prihod u iznosu od 4,497,355 KM. U prvih šest mjeseci 2021. godine nastavili smo istim tempom i ostvarili smo prihod u iznosu oko 2 miliona KM, koji smo uložili u novu investicju. Radi se o kupovini nove mašine CASAGRANDE B 250 XP-2 za izradu pilota za potrebe dubokog temeljenja građevina. Zahvaljujući tome, kompletan posao sada obavljamo do šest puta brže, smanjen je broj angažovanih radnika, a kompletan proces praćenja rada mašine je digitalizovan“, istakla je Džabija.

Investicija od pola miliona KM za skladišni prostor

I ostale njihove ostale investicije idu u smjeru daljnjeg razvoja i investiranja. Tako su početkom ove godine investirali pola miliona KM u kupovinu zemljišta u Rajlovcu.

Radi se o kupovini 5.000 m2 zemljišta na kome će izgraditi vlastiti skladišni prostor. Planirali smo da uložimo još 300.000 KM, kako bi smo ovaj skladišni prostor doveli u funkciju“, dodaje Džabija.

Kako dalje navodi Džabija, zbog situacije s pandemijom COVID-19, njihov osnovni zadatak i u narednom periodu bit će da sačuvaju radna mjesta i korektan odnos prema uposlenicima.

Planovi razvoja su kod nas uvijek vezani na plan državnih institucija, koje raspisuju tendere i pokreću investicije. Fleksibilni smo i možemo ispuniti sve zahtjeve investitora“, rekla je Džabija.

Kompaniju Geoinvest osnovao je gospodin Ivan Crnković 1996. godine u Ljubljani R.Slovenija. Razvojem matične kompanije nastaje Geoinvest Grupa, pa je uslijedilo osnivanje kompanija u Varaždinu R.Hrvatska 2004., u BiH 2007 i Srbiji 2018 godine. U sklopu specijalnih geotehničkih radova kompanija izvodi izradu pilota u promjeru 140 – 1800 mm, izradu CFA pilota do 1000 mm, izrada i zabijanje gotovih armirano-betonskih i čeličnih elemenata, izradu svih vrsta geotehničkih sidara, izvođenje istražnih bušotina,kao i izvođenje mlaznog injektiranja.

Piše: Irena Vasić Dobrić