Novosti

U Rudniku Kreka pušteni u rad rekonstruisani transporteri


Na površinskom kopu Dubrave Rudnika uglja Kreka, u rad su zvanično pušteni rekonstruisani magistralni transporteri MT1-1 i MT 1-2, čime je osiguran kontinuiran i pouzdan transportni sistem i omogućen nastavak proizvodnje otkrivke, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

U toku je je izrada komponenti za odlagalište transportera OTE 1-1 i OTE 1-2, čija montaža će biti izvršena u planiranom zastoju transportnog sistema, dok se završetak montažnih radova i puštanje u probni rad etažnog ugljenog transportera ETU 1 kopa Šikulje očekuje krajem septembra, a izrada komponenti za transportere ET 2-1 i OT-6 do kraja godine.

Direktor RU Kreka Husein Trumić, pojasnio je da su eksploatacioni troškovi transporta činili od 40 do 70% ukupnih eksploatacionih troškova u neposrednom procesu proizvodnje, što je u značajnoj mjeri uticalo na efikasnost, ekonomičnost i produktivnost Rudnika Kreka. Transportni sistemi proizvedeni 1987. godine, sa više od 100.000 radnih sati, bili su uzrok čestih prekida u proizvodnji otkrivke i uglja zbog niskog koeficijenta tehnološke raspoloživosti, što je nalagalo urgentnu rekonstrukciju kako bi se postigla veća pouzdanost sistema, manje zastoja i time veća ukupna proizvodnja.

Prilikom reskontrukcije posebna pažnja je posvećena kvalitetu i garanciji ugradbenih komponenti. Repromaterijal za izradu konstruktivnih sklopova i podsklopova proizveden je i atestiran u željezarama u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj, dok su dijelovi ugrađeni kao gotovi proizvod proizvedeni kod eminentnih proizođača iz Švedske, Poljske i BiH.