Tema u fokusu

RMU Banovići – promjenom organizacijske strukture do efikasnije produktivnosti rada


Rudnik mrkog uglja Banovići radi trenutno na brojnim projektima čija priprema i realizacija je uveliko u toku. Najvažniji od njih na kojem danonoćno rade, kako je za Poslovne novine kazao Elvir Salihović, direktor Rudnika, je revitalizacija orjanizacione jedinice “Podzemna eksplatacija uglja”.

Radimo i na projektu puštanja u pogon transportnog sistema za odlaganje jalovine, a između ostalog uređujemo organizacijsku strukturu s ciljem povećanja produktivnosti rada, pregovaramo i pronalazimo nove strateške partnere”, istakao je Salihović.

U narednom periodu plan im je, kako je kazao Salihović, stabilizacija poslovanja, obezbjeđenje tekuće likvidnosti, realizacija navedenih započetih projekata, proširenje tržišta i obezbijeđenje potrebne količine uglja za održavanje energetske stabilnosti Federacije BiH.

Iako je pandemija imala negativan uticaj na poslovanje preduzeća, prošla godina je za RMU Banovići bila djelimično uspješnija u odnosu na godinu prije.

Tokom pandemije suočavali smo se sa neuobičajenim problemima, kao što su izostanci radnika s posla, ograničenja u kretanju, slabije poslovanje strateških partnera i drugim. Novoimenovana Uprava, sa mnom na čelu, nakon uvida u finansijsko, proizvodno i organizacijsko stanje, je izradila Plan i Strategiju za reorganizaciju i revitalizaciju kolektiva čijom će realizacijom ostvariti pozitivne promjene koje će uticati na razvoj preduzeća”, kazao je Salihović.

Rudnik mrkog uglja Banovići bio je prvoplasirani u svojoj djelatnosti prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2020. godini, a Salihović kaže kako iza svakog dobrog rezultata stoji ozbiljan i profesionalan rad.

Siguran sam da će Rudnik u narednom periodu ostati stub stabilnosti energetskog sektora FBiH”, poručio je.

Piše: Minela Pamuk