Tema u fokusu

Tvornica cementa Kakanj investirat će pet miliona KM u 2021. godini


Za Tvornicu cementa Kakanj prva polovina 2021. godine bila je veoma uspješna prema ostvarenim poslovnim rezultatima, a započeli su i nekoliko izuzetno značajnih projekata kojima će dati ogroman doprinos zaštiti klime smanjenjem emisija ugljičnog dioksida.

Kao vodeći proizvođač cementa u BiH potiču održivi razvoj, postavljaju najbolju praksu u utvrđivanju  standarda vrhunske proizvodnje i kvaliteta proizvoda, te preuzimaju vodeću ulogu u prepoznavanju važnosti zaštite okoliša. Njihov cilj je uključiti se u unapređenje društva dugotrajnim ulaganjem u kupce, zaposlenike, okoliš, kulturu, sport, znanje, obrazovanje, zdravstvo, zajednu u cjelini, te su uložili čak 550.000 KM u projekte društvene odgovornosti. Zbog svega navedenog, ali i zbog povećanja dobiti od 64, 54%, prihoda od 23,4 %, povećanja izvoza od 13,9 %, ova kompanije je dobila Pečat 100 najvećih u BiH, jedinstveno priznanje koje svake godine Poslovne novine dodijele samo jednoj kompaniji i to onoj koja je u svim poljima imala povećane poslovne rezultate, a uz to je dala i značajan doprinos kroz projekte društvene odgovornosti.

Sa Branimirom Muidžom, generalnim direktorom Tvornice cementa Kakanj (TCK), razgovarali smo o ostvarenim poslovnim rezultatima, novim investicijama, digitalnoj transformaciji, kao i daljnjim planovima razvoja.

Šta u poslovnom smislu za Tvornicu cementa Kakanj donosi 2021. godina? Kakva su Vaša očekivanja i daljnji planovi razvoja?

Novi izazovi su pred nama i u ovoj 2021. godini. Postavili smo visoke ciljeve, naročito kada se radi o Obavezama održivog razvoja 2030, obavezama koje smo sami zacrtali u skladu sa Ciljevima održivog razvoja UN-a. Intenzivno ćemo raditi na proizvodnim rješenjima i proizvodima kojima se smanjuju emisije ugljičnog dioksida, što primarno uključuje upotrebu alternativnih goriva u sve većem obimu, čime dajemo veliki doprinos čuvanju okoliša. To također podrazumijeva i veću proizvodnju novih tipova zelenog cementa korištenjem alternativnih materijala, uglavnom nusproizvoda drugih industrija. Osim očigledne prednosti u smanjenju emisija CO2, ovi novi proizvodi zelenog cementa pružaju i velike građevinske prednosti po pitanju otpornosti i drugih osobina.

Veliki infrastrukturni projekti, posebno na izgradnji Koridora Vc, u punom su zamahu pa očekujemo da ćemo i u 2021. godini ostvariti dobre rezultate. Kvaliteta naših proizvoda ostaje ultimativni prioritet, kao i promocija novih zelenih proizvoda kojima sa našim partnerima radimo na održivoj gradnji i sve većoj zaštiti klime i okoliša. Kao društveno odgovorna kompanija nastavljamo graditi našu lokalnu zajednicu pružanjem podrške svim projektima i organizacijama koje rade na unapređenju okoliša i standarda življenja u zajednici. Svi naši poduhvati bili bi bezuspješni da nemamo jak tim koji čine stručni i vrijedni ljudi, tako da ćemo nastaviti intenzivno graditi naš sistem zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, kao i pružanja vrhunskog obrazovanja za sve naše radnike.

Kakvi su poslovni rezultati Tvornice cementa Kakanj ostvareni u prvoj polovini 2021. godine?

U prvih šest mjeseci ove godine ukupno smo proizveli i prodali nešto više od 300.000 tona cementa, na domaćem i inostranom tržištu, što je za oko 9% više nego u istom periodu prethodne godine. Potražnja za kakanjskim cementom i dalje je dosta visoka i u susjednoj Hrvatskoj gdje je TCK u prvoj polovici ove godine plasirao više od 80.000 tona cementa, odnosno izvoz je povećan za više od 14% u odnosu na isti period prošle godine. Ne možemo još uvijek govoriti o rekordnoj proizvodnji koju smo ostvarili 2008. godine i morat ćemo sačekati i vidjeti kako će se situacija razvijati u drugoj polovici godine, jer živimo u veoma neizvjesnim vremenima i mnogo toga je jednostavno teško predvidjeti.

Da li planirate realizovati neke nove investicije i koje?

Tokom prethodnih godina TCK je proveo intenzivne investicije, uključujući i one u nove silose cementa i novi separator na mlinu cementa, kako bi kupcima ponudio nove tipove cementa, naročito zelene cemente za čiju proizvodnju se koristi manje klinkera i manje energije. Osnovni poluproizvod klinker zamjenjuje se zgurom visoke peći u većim omjerima, čime se postiže ogroman ekološki učinak u skladu sa svjetskim standardima kvalitete, što kupcima otvara nove mogućnosti gradnje po najvišim ekološkim standardima.

U 2021. godini planiramo investirati između 4,5 i 5 miliona KM, a ukoliko se pojavi neka dodatna poslovna prilika za ekspanziju poslovanja, onda i znatno više. Ove godine započeli smo realizaciju projekta koji se odnosi na doziranje RDF-a, alternativnih goriva iz otpada. Time ćemo značajno povećati mogućnost za veće učešće alternativnih goriva u proizvodnji u godinama koje dolaze i time dati ogroman doprinos zaštiti klime na lokalnim i svjetskom nivou smanjenjem emisija CO2. Tu je i projekat izgradnje novog sistema za prihvat i automatsko doziranje rabljenih automobilskih guma koje također koristimo kao zamjensko gorivo radi očuvanja okoliša i energetske efikasnosti.

Također, započeli smo i projekat nabavke i instalacije novog separatora na mlinu cementa. Uz pomoć ovih novih postrojenja imamo mogućnost da boljom separacijom čestica uz pomoć najnovije tehnologije znatno smanjimo naše emisije ugljičnog dioksida, potrošnju energije te proizvodimo nove tipove cementa sa manjim udjelom klinkera.

Digitalna transformacija u našoj kompaniji nastavlja se velikim intenzitetom tako da ćemo na tom polju raditi u više pravaca, posebno u pravcu razvoja novih aplikacija kako za kupce tako i za naše radnike u svim pogonima i na svim lokacijama.“

Koliki je značaj uvođenja projekta digitalne transformacije za Tvornicu cementa Kakanj?

Jako smo ponosni što smo zahvaljujući digitalnoj transformaciji, projektu koji smo započeli još 2018. godine, uspjeli povezati sve naše lokacije, naše ljude koji su imali mogućnost rada od kuće, kao i našu proizvodnju i logistiku. Projekat provođenja digitalne transformacije nastavili smo i tokom 2020. godine, uprkos pandemiji. Zapravo, baš zahvaljujući pandemiji, ubrzali smo mnoge procese kako bi se naše poslovanje odvijalo nesmetano. Ovaj projekat nastavljamo još intenzivnije i ove godine te uvodimo mnogobrojne digitalne servise i alate kako za naše zaposlene tako i za naše partnere, koji će uskoro imati svoj portal za poslovanje s našom kompanijom.

U kolikoj mjeri je pandemija COVID-19 uticala na poslovanje kompanije?

Timski se maksimalno trudimo i odgovorno djelujemo da ne dopustimo da pandemija utiče na naše poslovanje. Tome u prilog govore i veoma dobri rezultati koje smo ostvarili u prvih šest mjeseci 2021. godine, tokom kojih smo ostvarili prihod od 45,6 miliona KM. Međutim, troškovi energije, kao i troškovi drugih ulaznih elemenata proizvodnje, u stalnom su i značajnom porastu, što utiče i na naše rezultate. Tako da je dobit u prvoj polovici 2021. iznosila nešto manje nego u istom periodu prethodne godine, prvenstveno zbog povećanja materijalnih troškova.

TC Kakanj je prvoplasirana u svojoj djelatnosti po ostvarenom ukupnom prihodu u 2020. godini u projektu „100 najvećih u BiH“. Recite nešto o tome.

Tvornica cementa Kakanj proizvodi materijale od kojih gradimo našu budućnost. Cement i beton su osnovni građevinski materijali na kojima se zasniva cjelokupno moderno društvo, jer se od njih gradi sve ono što nam je u životu važno, od temelja do krova. Naši materijali su sinonim za kvalitetu. To kupci prepoznaju i stalno se vraćaju našim proizvodima. Usmjerenost na kupca je u centru svih naših poslovnih aktivnosti i naš glavni strateški cilj. Stalno slušamo potrebe kupaca i tržišta, što nam omogućava da uvijek budemo među najboljima. Naši novi proizvodi usmjereni su na održivu gradnju i što veće smanjenje karbonskog otiska i uticaja na klimu. Pored kvalitete, to je ono što je našim partnerima u vrhu prioriteta. Kontinuitet vrhunske kvalitete i usluge kroz sve ove godine izgradio je naš brend koji je neprikosnoven na ovim prostorima pa da su naši rezultati posljedica dugoročnog planiranja i dugotrajnih odnosa sa našim kupcima, našim radnicima i našom zajednicom.

Piše: Irena Vasić-Dobrić