Tema u fokusu

Grad Goražde mjesto je sigurnog poslovanja i za domaće i strane investitore


Grad Goražde poznat je po brojnim uspješnim firmama koje posluju u industrijskim zonama i koje ostvaruju saradnju sa renomiranim svjetskim kompanijama, doprinoseći na taj način da se ime grada Goražda prepoznaje u poslovnim zajednicama širom svijeta. Sve to čini ovaj grad poželjnim partnerom i prostorom za sigurne i uspješne investicije. Kazao je ovo, između ostalog, u intervjuu za Poslovne novine Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Koje grane privrede su u Goraždu najrazvijenije? Koje imaju potencijal, ali treba još raditi na njihovoj promociji?

U Goraždu su najrazvijenije metalska i tekstilna industrija i upošljavaju najveći broj radnika. Pored toga, imamo i namjensku industriju koja je izuzetno razvijena i konstantno bilježi dobre poslovne rezultate, te zapošljava veliki broj radnika. Kada je u pitanju metalska industrija, ponosni smo na višegodišnju tradiciju, a Grad Goražde je dom vrijednih i kvalifikovanih radnika u toj oblasti koji svoje znanje prenose na mlađe sugrađane i kolege, što se pokazalo kao odlično u učvršćivanju pozicije u vrhu bosanskohercegovačke industrije.

S ponosom ističemo kompanije Ginex, Prevent, Pobjeda Technology i ostale, te porodicu Bekto koja je poznata po više uspješnih poslovnih poduhvata koje Goražde stavljaju na biznis mapu uspješnih lokalnih zajednica. Veoma smo zadovoljni i otvaranjem nove firme TVC d.o.o. čiji je vlasnik državljanin Njemačke, a koja se bavi izradom medicinskih kreveta. U prilog onome što sam ranije rekao govori i činjenica da je jedan od razloga otvaranja te firme u Goraždu i veliki broj iskusnih i kvalifikovanih ljudi iz oblasti metalske industrije. Sve ove grane privrede, kao i druge, imaju potencijal i zasigurno da treba raditi na njihovoj promociji. Osim toga, smatramo da je Goražde neiskorišteni prirodni potencijal, gdje postoje nepresušni resursi za razvoj turizma, na čemu ćemo u budućnosti intenzivno raditi.

Da li je, i na koji način je Grad pomogao privrednicima u saniranju posljedica pandemije koronavirusa?

Globalna pandemija je ostavila značajne posljedice na svjetsku ekonomiju, a mi smo kao lokalna zajednica učinili sve što je bilo u našoj moći da podržimo domaće privrednike i doprinesemo da se ovaj teški period što prije i lakše prebrodi. Grad Goražde donio je Odluku o oslobađanju od plaćanja zakupnine za javne površine i poslovne prostore u vlasništvu Grada Goražda svih korisnika obuhvaćenih Naredbom FŠCZ o privremenom obustavljanju pružanja usluga u Federaciji Bosne i Hercegovine. Također, Gradsko vijeće Grada Goražda donijelo je Odluku o oslobađanju od plaćanja zakupa ljetnih bašta za 2021. godinu. Iako smatramo da je potrebna značajnija i odlučnija podrška privredi sa svih nivoa vlasti, mi smo kao lokalna zajednica, u okviru budžetskih mogućnosti, učinili sve što je u našoj moći, a svim privrednicima smo na raspolaganju kako bismo partnerski aplicirali za sve projekte iz ove oblasti.

Da li je u Goraždu više domaćih ili stranih investirora? Odakle su strani investitori najviše?

Grad Goražde mjesto je sigurnog poslovanja i za domaće i strane investitore. Osim domaćih, tu su i investitori iz Njemačkem, Austrije, Španije i Rusije. Naša reputacija gradi se na iskustvima onih koji su ranije investirali u Goražde i zasigurno u svakoj situaciji nastupamo kao pouzdan partner i iskazujemo spremnost na rad u cilju otvaranja novih radnih mjesta i proizvodnji novih vrijednosti.

Šta je to zbog čega bi neki investitor trebao da odluči da svoj novac uloži upravo u Goražde?

Prednost Goražda u odnosu na druge gradove i lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i šire, jeste sposobna i kvalifikovana radna snaga koja je spremna da odgovori svim zadacima koji bi se pred njih postavili, te poštivanje zadatih rokova u postupcima izdavanja potrebne dokumentacije i dozvola, pristupačne cijene nekretnina, povoljan geografski položaj, te ostali faktori koji su bitni za sve investitore i poslovanje kao što su sigurna sredina i veliki potencijali za dalji razvoj. Grad Goražde, uvažavajući sve ono što je do sada postignuto, intenzivno radi na poboljšanju poslovnog ambijenta i stvaranju preduslova za privlačenje novih investicija, a koji se odnose na izgradnju i unapređenje komunalne i druge infrastrukture i modernizaciju i uređenje životne sredine.

Na koji način Grad olakšava poslovanje svojim privrednicima, koje olakšice dajete i postojećim, ali i novim investitorima?

Iako smatramo da postoji prostor za veću podršku privrednicima na prostoru cjelokupnog Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, Grad Goražde ima određene olakšice za nove investitore. Jedan primjer olakšice jeste oslobađanje u potpunosti od plaćanja komunalne takse na istaknutu firmu u prvoj godini poslovanja, te oslobađanje od 50 posto u drugoj godini.

Imate li najavljene neke nove investicije za naredni period, ako imate recite nam o čemu se radi?

Investicija koja je u toku jeste priprema za izgradnju poslovne hale u Vitkovićima za firmu TVC d.o.o. čiji je investitor iz Njemačke i u toku su aktivnosti oko izdavanja građevinskih i drugih dozvola potrebnih za izvođenje građevinskih radova, te opremanje hale i instaliranje opreme potrebne za proces proizvodnje. Svakako smo u stalnom kontaktu sa svim privrednicima i ohrabrujemo ih na pokretanje novih ili proširivanje trenutnih kapaciteta.

Na koji način ćete Vi uticati na to da se privredna klima u Goraždu popravi u narednom periodu?

Činjenica je da se mora poraditi na smanjenu parafiskalnih nameta za poslodavce, koji su u domenu Grada Goražda, što potenciraju i iz Udruženja poslodavaca BPK Goražde gdje rade izuzetno kvalitetne analize stanja i daju prijedloge za dalja unapređenja, ali i iz drugih udruženja koja okupljaju privrednike i prate privredna kretanja. Sa svima njima blisko sarađujemo i njihove povratne informacije će uticati na kreiranje naših politika privrednog razvoja. Smatram da se mora raditi i na kreiranju politika promocije privrednih kretanja Grada Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, kako bi se i drugi investitori odlučili da investiraju u Goražde i zapošljavaju građane Goražda i sve one koji mogu dati svoj doprinos razvoju njihove investicije.

Piše: Minela Pamuk