Tema u fokusu

Konferencijom u Sarajevu obilježen početak saradnje Inter-Engs Innovations i Axiom Tech


U petak 1. oktobra upriličena je Tehnička konferencija vezana za Industriju 4.0 i njenu primjenu, na kojoj su predstavljena Siemens PLM rješenja, a koju su organizovale kompanije Axiom Tech iz Kragujevca i sarajevski Inter-Engs Innovations, uz suorganizatora Poslovne novine d.o.o. i podršku Privredne komore FBiH.

Povod konferencije je početak saradnje Axiom Techa i Inter-Engsa , a sve je proteklo uz prisustvo predstavnika SIEMENS Digital Industry Software za EMEA regiju. Ostvarenom saradnjom će se koristiti dugogodišnje iskustvo kompanije Inter-Engs sa rješenjima i uslugama koje kompanija Axiom Tech, kao SMART Partner u EMEA zoni SIEMENS Digital Industry Software, može da pruži u raznim djelatnostima, konsultantskim i inženjerskim uslugama.

SIEMENS Digital Industries Software LTD je najveći i najbolji distributer Product Lifecycle Management rešenja. To su Hardwerska i Softverska rešenja koja pokrivaju kompletan životni lanac proizvoda od ideje/zahteva tržišta, preko proizvodnje, skladišta, logistike pa sve do kasnijih procesa servisiranja i upotrebe proizvoda kod krajnih korisnika. SIEMENS Digital Industries Software LTD je lider u svetu po pitanju tehnologija povezanih za digitalizaciju i Ind. 4.0 i strategija koju predlaže SIEMENS je strategija koju je usvojila Nemačka a i svetska proizvođačka klasa”, istakao je direktor kompanije Axiom Tech, Ivan Milentijević.

Kako navodi Milentijević, dugo su tražili kompaniju koja ima sličan strateški fokus na poslovanje kao oni.

Kompaniju Inter Engs Innovations upoznali smo prvo kao partnera za nabavku softvera NX, a potom i kao odličnog saradnika koji može da zajedno sa nama i našim iskustvom i znanjem podrži i dalje raširi digitalizaciju i Ind. 4.0 kao i njihovu ideju u Bosni i Herzegovini. Inter Engs Innovations je inženjerska kompanija poput naše i može da pruži zajedničkim klijentima podršku i know-how koju oni i mi posedujemo, ne samo na ino, već i na lokalnom tržištu čime donosimo značajnu prednost našim klijentima u odnosu na konkurenciju”, zaključio je Milentijević.

Kemal Likić, generalni direktor Inter-Engs Innovations iz Sarajeva ističe da je cilj ove konferencije bila razmjena informacija i iskustava u primjeni 4.0 Industrije kao i definisanje pravca djelovanja u budućnosti.

Digitalizacija je ono što nas čeka i od tog ne možemo pobjeći. Zadovoljan sam brojem učesnika konferencije, iako smo zbog epidemiološke situacije bili ograničeni. Sa Axiom Tech kompanijom imamo velike planove”, ističe Likić.

Konferencija se bazirala na predavanjima o digitalizaciji u mašinskoj industriji, kreiranju i upravljanju tehničkim podacima i dokumentacijom, programiranju alatnih mašina, te planiranju i upravljanju proizvodnje. Eventu su prisustvovale kompanije Protodevs, RS-electronic, Ekom, GS Tvornica mašina Travnik, Export City, MC Autometal, Avaz Roto Pres, Arcelor Mittal, Jukom, kao i studenti Mašinskog fakulteta.

Podpredsjednik Privredne komore FBIH, Mirsad Jašarspahić najavio je nove projekte i suradnju sa kompanijom Inter-Engs Innovations.

Vrijeme digitalizacije je već odavno započelo. Mi imamo grupaciju automobilske industrije koja ima snažnu saradnju sa Wolfsburg AG, inovacijskim centrom, koji je u 50 posto vlasništvu Volkswagena i upravo kroz razgovore sa njima vidimo da kompanije koje uđu utrku na takav način, da budu dio razvoja, ostat će sigurno u globalnom dijelu nabavljača. Privredna komora pravi jednu vrstu inovacijskog centra, gdje želimo da skupimo u grozd sve one pozitivne stakeholdere koji mogu biti dio ove priče”, zaključio je Jašarspahić.

Piše: Sibila Mujanović