Tema u fokusu

Tri infrastrukturna projekta vrijedna 9,2 miliona KM planirana u 2021.


Općina Jajce jedna je od općina u BiH koja je najviše učinila za oporavak privrede u periodu pandemije COVID-19.

Osim što su finansijski pomogli privrednicima, u Općini Jajce su pokazali i da su im spremni pružiti svaki vid pomoći koji je u njihovoj nadležnosti, kada je to potrebno i u mjeri u kojoj je moguće.

Stoga, prema riječima Edina Hozana, načelnika Općine Jajce, izaći će u susret svima koji budu imali želju za daljim investiranjem, proširenjem obima proizvodnje i novim zapošljavanjem.

Očekujemo pozitivne pomake u oblasti privrede i zapošljavanja u 2021. godini. Obim privredne proizvodnje u 2021. je značajno veći nego u prošloj godini. Posebno, u oblasti drvne industrije svjedočimo velikoj potražnji drvene građe. Naša dalja strategija orijentisana je na razvoj poljoprivrede, stočarstva, voćarstva i plasteničke proizvodnje, ali prije svega na turizam. Turizam je zapravo naša najperspektivnija privredna grana, koju želimo razvijati. Turistička sezona u ovoj godini je već sada na nivou ili blizu 2019. godine, koja je bila rekordna po broju turista. Zasigurno smo vratili dobar dio turista u 2021. godini“, istakao je Hozan.

Općina Jajce slovi za jedan od najljepših turističkih bisera u BiH. Šta biste istakli kao njene prednosti?

Općina Jajce obiluje prirodnim ljepotama, a najpoznatiji smo po vodopadu koji se nalazi u središtu grada i spada među 10 najljepših u svijetu. Osim toga, tu je veliki broj nacionalnih spomenika, od kojih su neki također jedinstveni u BiH. To nas sasvim sigurno razlikuje i izdvaja od svih drugih općina u BiH, pa i šire. Mnogi spomenici historije su dobro očuvani i danas su atrakcije i privlače veliku pažnju posjetilaca. Općina Jajce obiluje prirodnim bogatstvima, vodom, šumama, a boksitna ruda se i danas eksploatiše. Postoje solidni uslovi za bavljenje poljoprivredom, odnosno stočarstvom i voćarstvom. U posljednjih nekoliko godina povećava se i plastenička proizvodnja. Kroz Jajce prolaze dva magistralna puta i moglo bi se reći da je grad saobraćajno dobro povezan. Izgradnjom planirane brze ceste, taj segment bi se značajno unaprijedio. Sve naprijed nabrojano daje osnovne preduslove da Jajce bude industrijski grad, ali i turistički biser, što sigurno već jeste.

U kolikoj mjeri je pandemija COVID-19 uticala na poslovanje Općine?

Prvi i najveći udar pandemije COVID-19 bio je upravo na turizam i ugostiteljstvo. Njima je rad u potpunosti bio zabranjen u periodu od 15.03.-20.05. 2020. godine. Mi smo odmah reagovali i svim uposlenima iz ovih kategorija, putem njihovih poslodavaca isplatili minimalnu neto platu. Odmah potom uključili smo se u veoma značajan projekat „Odmori u BiH“. Uz dodatne intervencije viših nivoa vlasti, siguran sam da smo očuvali veliki broj radnih mjesta. Također, uveli smo i neke olakšice, poput oslobađanja nekih finansijskih obaveza prema općini, a sa time smo nastavili i ove godine. Siguran sam da smo jedna od općina u BiH koja je najviše učinila za privredu u periodu pandemije COVID-19.

Na mjestu načelnika nalazite se od 2012. godine. Koje najznačajnije projekte ste do sada uspješno realizovali i u kolikoj mjeri je Općina od tada napredovala?

Općina Jajce je infrastrukturno mnogo napredovala. Investirali smo više od 10 miliona KM i riješili pitanje stabilnog vodosnabdijevanja većeg broja naselja u općini. U sklopu ovih projekata izvršili smo i rekonstrukciju dijela gradskog vodovoda, čime smo značajno smanjili gubitke na mreži. Trenutno realizujemo još jedan veliki projekat vodosnabdijevanja nekoliko naselja, čija vrijednost ugovora prelazi 4 miliona KM.

Izgradili smo i rekonstruisali najveći dio lokalnih puteva i gradskih ulica. Kreditnim zaduženjem od 10 miliona KM u narednih godinu-dvije trebali bi u potpunosti modernizovati mrežu lokalnih puteva, te izgraditi most na rijeci Plivi.

Posebno želim istaknuti rekonstrukciju centralne gradske ulice, koju smo pretvorili u pješačku zonu. U sklopu ovih radova izgrađene su i tri fontane koje dodatno ukrašavaju naš grad.

Intenzivno radimo na zbrinjavanju otpada, u sklopu čega smo izgradili lokalnu sortirnicu i instalirali postrojenje, čiji početak rada očekujemo do kraja ove godine. Izgrađena je javna rasvjeta u gotovo svim naseljima na području općine.”

Kakva je poslovna strategija i politika kvaliteta Općine?

“Naša lokalna uprava daje podršku privrednicima na razne načine, najviše u oblasti građevinarstva. Već sam govorio o tome koliko smo investirali u proteklom periodu. Najveći dio ovih poslova uradile su naše lokalne građevinske firme i na taj način smo ostvarili višestruk efekat. Ipak, naša privreda bazirana je na metalskoj i drvnoj industriji koje su jako stabilne, gotovo 100% izvozno orjentisane i ostvaruju značajne godišnje promete, ali i dobiti. Posebno je stabilna i snažna metalna industrija. Njima nije potrebna posebna pomoć lokalnih vlasti, ali se trudimo imati korektan odnos, čestu komunikaciju i biti na raspolaganju za bilo šta što je u našoj nadležnosti. Vjerujem da to naši privrednici osjećaju.”

U kolikoj mjeri će se dio novca iz budžeta Općine za 2021. usmjeriti na investicije?

“Naš planirani budžet za 2021. godinu je oko 11 miliona KM, što je za oko 0,5 miliona više nego za 2020. godinu, ali 2,5 miliona KM manje u odnosu na 2019. To je posljedica pandemije. Međutim, naš investicijski kapacitet dopunili smo kreditom o kojem sam već govorio i jednim grantom od EU u iznosu od 1,5 miliona eura. Tako da se naš razvoj intenzivno natavlja i u ovoj godini.”

Koje projekte planirate realizovati ili bar započeti njihovu realizaciju u 2021. godini?

“Već imamo ugovoren veliki projekat vodosnabdijevanja u vrijednosti preko 4 miliona KM, a u fazi ugovaranja je oko 4 miliona KM za lokalne puteve i ulice, te je takođe u fazi ugovaranja izgradnja potpuno novog mosta na rijeci Plivi u vrijednosti oko 1,2 miliona KM. Ovo su tri projekta ukupne vrijednosti oko 9,2 miliona KM planirana za 2021., ali će njihova realizacija uslijediti većim dijelom naredne godine.”

Piše: Irena Vasić Dobrić