Novosti

G7 ukidaju Rusiji trgovinske povlastice


Sjedinjene Države, zajedno sa članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, preduzeće danas korake za ukidanje trgovinskih povlastica Rusiji zbog napada na Ukrajinu, što otvara putu za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe, javlja Rojters pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Američki predsjednik Džo Bajden će te planove objaviti u Bijeloj kući u 10:15 časova po istočnoameričkom vremenu (15:15h GMT), rekao je jedan od izvora, koji je želio da ostane anoniman, prenijela je agencija Tanjug.

Bijela kuća je saopštila da će Bajden najaviti “nastavak akcija zbog odgovornosti Rusije za njen ničim izazvan i neopravdani rat protiv Ukrajine”, ali nije iznijela konkretne detalje.

Oduzimanje statusa povlašćene nacije Rusiji otvara put Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima da uvedu tarife na širok spektar ruske robe, što će dodatno pojačati pritisak na ekonomiju koja već ide u “duboku recesiju”.

Koordinisani potezi Vašingtona, Londona i drugih saveznika dolaze povrh niza sankcija bez presedana, kontrole izvoza i bankarskih restrikcija s ciljem da se izvrši pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, navodi Rojters.