Novosti

U Beču se osniva evropski klimatski laboratorij


U austrijskoj prijestolnici postavljen je kamen temeljac za prvi klimatski laboratorij koji će umrežiti afirmisana preduzeća, investitore, startupe i javne institucije u svrhu uspostavljanja partnerstava i saradnje na projektima zaštite klime.

Projekat “Climate Lab” je utoliko zanačajniji jer Evropski zakon o klimi postavlja za cilj klimatsku neutralnost do 2050. godine. Austrija isti želi dostići do 2040. godine.

“Potreba za osnivanjem klimatskog istraživačkog centra postala je očita nakon mnogih razgovora sa akterima iz oblasti nauke, privrede i civilnog sektora koji će sudjelovati u mjerama prilagodbe klimatskim promjenama. Nova centralna platforma u Evropi će pomoći rješavanju klimatskih pitanja na brz, efikasan i sistematičan način”, objašnjava Leonore Gewessler, austrijska ministrica za mobilnost, energetiku, zaštitu okoliša i klimu.

Foto by: (c) Klima- und Energiefonds/APA-Fotoservice/Juhasz

U strateški razvoj centra aktivno je uključena najveća evropska zajednica znanja i inovacija za klimu, EIT Climate-KIC, sa svojih 400 i više partnerskih organizacija.

Laboratorij se otvara u krugu spalionice otpada Spittelau na površini od 1.000 metara kvadratnih, na prijedlog bečke elektroprivrede Wien Energie. “Zaštita klime je naš najvažniji zadatak. Već godinama sa našim partnerima i startupima razvijamo inovativna rješenja za dekarbonizaciju grada”, naglašava Michael Strebl, izvršni direktor bečke elektroprivrede Wien Energie.

Upravitelj laboratorija je Impact Hub, jedna od vodećih mreža u svijetu za društvene i ekološke inovacije u više od 100 gradova i 60 zemalja.