Novosti

Iz BiH u Sloveniju dnevno ide i po 50 radnika


Slovenske kompanije traže radnu snagu u BiH, zbog deficita na lokalnom tržištu rada. Kritičari kažu da se bh. vlasti tako “rješavaju nezaposlenih”. Prošle godine je dnevno u Sloveniju odlazilo i do 50 radnika, piše Deutsche Welle.

Imamo puno posla, nemamo radnika – moto je koji zvuči kao vapaj predstavnika slovenskih kompanija, koje su ovih dana došle da traže radnike u Bosni i Hercegovini.

Traže se uglavnom zidari, mesari, tokari, bravari, vodoinstalateri, fizički radnici u proizvodnji. To je ono čega BiH ima, jer su kako kažu, prema istraživanjima koja su radili, ovaj prostor vidjeli kao najbolji za to.

Samo u prošloj godini, Agencija za zapošljavanje BiH, izdala je 18 hiljada radnih dozvola za Sloveniju, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. Gotovo hiljadu i po radnika mjesečno je, prema tim podacima otišlo u Sloveniju, što je 50 dnevno.

Radnike u Sloveniji traže svi, od mesne i građevinske industrije do IT sektora. Neki od njih već imaju radnike iz zemalja zapadnog Balkana, čijim radom su zadovoljni.

Odliv radno sposobnog stanovništva ogroman je problem, ne samo u BiH, već i u zemljama cijele regije. U takvim uslovima, u praksi se već osjeća nestašica radne snage u proizvodnim procesima, gdje se radnici uvoze iz zemalja Bliskog istoka, koji već mjesecima rade u BiH u građevinskom sektoru.

Također, gotovo je nemoguće odmah pronaći molera, zidara, vodoinstalatera ili druge majstore tog profila, jer je obim posla prevelik za postojeći broj radnika, zbog čega je u zadnje dvije godine, cijena svih ovih usluga višestruko povećana.

 

Biznisinfo.ba