Novosti

Kemeko će u ovoj godini proširiti poslovanje u BiH i zaposliti nove radnike


Bez obzira na prepreke koje su imali u svom poslovanju, protekla godina za firmu Kemeko iz Lukavca bila je uspješna, a kako je za Poslovne novine kazao Maid Hadžimujić, direktor ove firme, uspjeli su ispuniti sve ciljeve.
Međutim, ni oni nisu ostali otporni na pandemiju, te se ona najviše odrazila kod izvoza opasnog otpada, koji su teško uspjeli realizovati u periodu pandemije, s obzirom na to da je administracija za dobijanje izvoznih dozvola radila ili od kuće ili pod posebnim uslovima koji su usporavali cijeli proces dobijanja dozvola.

Ono što je važno za nas jeste da smo i u pandemijsko doba uspjeli ostati sa istim brojem zaposlenih, te na planiranim ciljevima, mada su razvojna ideja i prilika izostale zbog straha od neizvijesnosti. Nadamo se da je sada prilika za ostvarivanje naših razvojnih planova“, kazao je Hadžimujić.

Firma Kemeko, kako je kazao direktor, izvozi otpad u zemlje Evropske unije, najviše u Austriju i Njemačku, zatim u Francusku, Češku, Sloveniju, gdje spalionice imaju posebne zahtjeve u vidu organizacije i pakovanja otpada, kao i načina selekcije i određivanja vrste, koje je usaglašeno na nivou EU, ali i u bh. zakonodavstvu.

Ono što je najvažnije je da mi kao firma moramo ispoštovati da se opasan otpad zbrine na ekološki prihvatljiv način, a garancija toga su realizirane notifikacije koje dobijemo od naše zemlje, zemalja tranzita i zemalja uvoznica. Svakako da je teško sve ovo organizirati, možemo reći i veoma skupo, jer moramo znati da upravljanje opasnim otpadom na pravilan način nikada nije jeftino, a mora se poštovati načelo da uvijek ‘zagađivač plaća’“, istakao je Hadžimujić.

Najznačaniji posao koji su do sad uradili bio je projekt ‘Remedijacija industrijske zone Fabrike koksa- Pogon fenola’, gdje su, kako kaže, dokazali da se sa procesom bioremedijacije kontaminiranog zemljišta koju su dobili od češke kompanije Dekonta može smanjiti zagađenje zemljišta kontaminiranih ugljivodonicima.

Početak ove godine, kaže Hadžimujić, zaista je obećavajući, a za prva tri mjeseca su ostvarili značajno povećanje prihoda u odnosu na plan.

„Nažalost, negativna dešavanja u Evropi mogu poremetiti naše planove, tako da je sada neizvjesno davati neke progoze za ovu godinu. Nadamo se da će se postojeća kriza u Evropi uskoro rješiti, što bi dalo zamaha razvojnom putu naših kompanija“, kazao je.

Planovi firme Kemeko za ovu godinu su vrlo optimistični, s obzirom na to da u vrijeme pandemije nisu uspjeli realizovati razvojne projekte.

Ove godine se planiramo proširiti sa još jednom lokacijom u BiH, te zaposliti nekoliko radnika. Također, u prošloj godini smo otvorili firmu i u Banjoj Luci, Kemeko d.o.o., koja je dobila sve dozvole za rad sa otpadima početkom 2022. godine, te smo sada prisutni i na tržištu Republike Srpske“, kazao je Hadžimujić, te dodao kako je trenutno u Lukavcu uposleno 14 radnika, a u Banjoj Luci 2 radnika.

Kemeko je i u grupi pouzdanih firmi u našoj zemlji, a Hadžimujić kaže kako to nisu postigli preko noći.

To je jedan dugotrajan put sažet od puno rada i odricanja, te ispunjavanja radnih zadataka svih uposlenika u kompaniji. Svakako želim istaknuti da je ljudski potencijal najvažniji faktor za dostizanje postavljenjih ciljeva ne samo prihodovnih, nego i razvojnih, socijalnih, sigurnosnih i ostalih. Odgovornim ponašenjem prema poslu, te organizaciji i okruženju, nastojimo da našim klijentima ulijevamo povjerenje i sigurnost, te na taj način omogućimo da u nama vide pouzdanog partnera za budućnost“, poručio je Hadžimujić.

Firma Kemeko-BH bavi se sakupljanjem, obradom i privremenim skladištenjem svih vrsta opasnog otpada do konačnog zbrinjavanja, kao i specijalnim čišćenjima u industriji, obradom medicinskog otpada, procesima bioremdeijacije, stabilizacije, sušenje i kompostiranja zemljišta kontaminiranog ugljikovodonicima i muljeva sa prečistača otpadnih voda, te otkupom sekundarnih sirovina.

Kemeko-BH d.o.o. Lukavac je u sastavu kompanije Surovina d.o.o. Maribor koja ima iskustvo u upravljanju otpada preko 60 godina.

Razgovarala: Minela Pamuk