Novosti

Portal indikator.ba uručio priznanja za najbolje poslovne poteze


Portal Indikator.ba. u partnerstvu sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH uručio je danas priznanja za najbolje poslovne poteze u 2021. i najbolje poteze u turizmu sa sezonu Zima 2021/22 u svom tradicionalnom izboru na svečanosti koja je održana u sjedištu Komore u Sarajevu.

Priznanja su uručena za najbolje poslovne poteze za privredi BiH ministru privrede Kantona Sarajevo Adnanu Deliću i Ministarstvo privrede KS, USAID-u u Bosni i Hercegovini, te Općini Tešanj, za najbolje poslovne poteze u finansijskom sektoru Bosne i Hercegovine Sparkasse Bank Sarajevo & Erste Card Club i Novoj banci, a za najbolje poteze u turizmu u sezoni Zima 2021/2021 NLB d.d.Sarajevo.
Priznanja su dodijeljena, ali zbog odsutnosti dobitnika, nisu uručena kompaniji Deloitte BiH, Zoranu Stevanoviću, gradonačelniku Zvornika, općini Pale-Prača, Ski centru Ponijeri i JP Park prirode Blidinje. Njima će priznanja biti uručena naknadno.

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić u ime domaćina i partnera projekta, kazao je u uvodnom obraćanju kako Komora već godinama sarađuje sa portalom Indikator.ba na projektu izbor najboljeg poteza i da je to radi sa zadovoljstvom, posebno jer afirmiše pozitivne vrijednosti u društvu.

Urednik portala Indikator.ba kazao je da se među ovogodišnjim dobitnicima naročito ističu niži nivou vlasti koji su svojhim finansijskim portporama, ali i drugim aktivnostima doprinijeli da da privreda lakše prebrodi teškoće uzrokovane pandemijom.

U tom smislu kao prije svega nesebičan i hvale vrijedan potez ističem odluku vlasti u Kantonu Sarajevo i ministra privrede Adnana Delića da podrže odlazak bh. kompanija na EXPO izložbu u Dubaji u trenutku kada državne vlasti nisu imale sluha za to, ne samo da je time sačuvan obraz BiH, nego je pružena šansa prirvednicima da budu dio događaja koji je u toku šet mjeseci okupio sve ono u poslovnom svijetu ima što ponuditi tržištu“, kazao je Simić.

Vođa projekata Izbora najboljeg poslovnog poteza Hajdar Arifagić kazao je kako ga raduje činjenica da je projekat prihvaćen kao relevantna mjera uspjeha, a što je slogan, odnosno moto portala Indikator.ba.

Glavnu nagradu za najbolji poslovni potez u privredi u BiH u 2021. godini primila je, u ime, ministra Adnana Delića zbog njegove odustnosti, Izeta Avdić, sekretarka Ministarstva.

Ona je zahvalila portalu indikator.ba što je prepoznao rad ministra Delića koji ulaže veliku energiju u rad Ministarstva i pomoganje privrednim subjektima, a to se ne ogleda samo u projektu organizacije izložbe DUBAi EXPO 2020, nego i u brojnim drugim aktivnostima.
Ured Američke organizacije za pomoć USAID u BiH je dobio je priznanje za realizaciju izuzetno kompleksnog i veoma vrijednog projekta Dijspora Invest.

Primajući priznanje Dobrila Vukmanović, USAID Project Managament Specialist, kazala je da su kroz projekat podržane 164 domaće kompanije koje su uposlile 1.570 novih radnika.

Ona ja dodala da je u toku realizacija još jednog značajnog projekta – USAID Turizam za koji vjeruje da će takođe polučiti dobre rezultate.
NLB Banka d.d. Sarajevo je sa kartičarskom kućom Mastercard® nizom pogodnosti i aktivnosti čaroliju zime i zimskih sportova na Igmanu i Bjelašnici učinila dostupnom brojnim skijašima, snowborderima, izletnicima i rekreativcima, čime je zaslužila priznanje portala Indikator.ba.

Mi u u NLB Banci vjerujemo u potencijal ovog regiona i ulažemo značajne napore kako bi doprinijeli kvaliteti života u zajednici u kojoj živimo i radimo. Već drugu godinu zaredom, kako ovim projektom, tako i projektom poput Okvira Pomoći i drugih inicijativa, nastojimo pružiti našu ruku podrške domaćoj privredi i turizmu. Izuzetno nam je važno biti tamo gdje su naši klijenti, usputno stimulišući i rast i razvoj naše turističke ponude”, kazala je predsjednica Uprvae NLB Banke Lidija Žigić primajući plaketu.

Indikator.ba svrstao je Općinu Tešanj u najbolje poslovne poteze lokalnih zajednica u minuloj godini u Bosni i Hercegovini, a što se ogleda kroz zajedničko ulaganje tešanjskih preduzeća u izgradnju pet vlastitih solarnih elektrana, širenje proizvodnje MANN HUMELA čime se stvara pretpostasvka za zapošljavanje 1.000 radnika, te brojne poteze HIFA Oila.

Amel Karahmet, pomoćnik načelnika Općine Tešanj koji je primio priznanje, kazao je kako je je Općina Tešanj odavno prepoznata po svojim poslovnim iskoracima i da je to samo rezultat kontinuiteta i istrajnosti poslovnih subjekata, ali i općinske administracije koja im pruža potrebnu podršku.

Za najbolje poslovne poteze u finanijskom sektoru BiH priznanja su dobili Sparkasse BANK BiH i Nova Banka.
Sparkasse Bank BiH je po ocjeni analitičkog tima portala Indikator.ba zaslužiia priznanje jer je stekla podlicencu i tako postala ekskluzivni izdavalac i ugovaratelj prihvata internacionalnog kartičnog brenda Diners Club na tržištu BiH.

Amer Hadžikadić, član Uprave Sprakasse Bank, koji je primio priznanje, kazao je da je to bio hrabar potez, ali da vjeruje kako će Banka oživjeti ovaj najstariji kartični brend i priskrbiti mu mjesto na tržištu koje i zaslužuje. U tom smislu već su poduzete brojne aktivnosti.
Da podsjetimo, Banka Sparkasse potpisala je u oktobru prošle godine ugovor o kupnji Erste Card-a, koji ima ekskluzivno pravo izdavanja Diners Club kartica i sklapanja ugovora o prihvaćanju kartica na prodajnim mjestima u više zemalja regije.

Banjalučka Nova banka nagrađena je za lansiranje Smart Nova aplikacije, pod nazivom e-Novčanik, koja omogućava beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom sa android operativim sistemom.Ova banka je to uradila u saradnji sa Mastercardom čime je napravila veliki iskorak u digitalizaciji svojih usluga i stala u red banaka koje su u stanju da zadovolje potrebe klijenata u skladu sa tržišnim tendovima koje je pokrenula digitalizacija.

Siniša Adžić, predsjednik Uprave je, primajući priznanje, zahvalio portalu Indikator.ba na prepoznavanju napora na modernizaciji usluga na kojoj ova najveća domaća banka radi te je kazao kako uspješno teče i postupak oporavka bivše Sberbank (sada Atos Bank) nakon krize koja je izazvana sankcijama nametnutnim njenoj banci -majci Sberbank-Europe.

Na kraju su predstavnici portala Indikator.ba najaavili nastavak projekta “Poslovni potez godine” i sa današnjim prvim danom ljeta najavili novi krug izbor najboljih poteza u turizmu u ljetnoj sezoni 2022.