Novosti

Gas u FBiH poskupljuje za 23,3% – U RS nema korigovanja cijena


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o povećanju cijene gasa za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest Sarajevo.

“Usvojena je odluka o povećanju cijene gasa od 23,3%. Radi se o direktnom zahtjevu, odnosno, povećanju cijene od Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”,- kazao je Džindić nakon sjednice Vlade.

Federalno ministarstvo trgovine je juče na sjednici, kako je naveo, predložilo ovu korekciju i Vlada FBiH je usvojila i uputila u dalju proceduru.

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada Federacije BiH je donijela odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, počevši od 1. jula 2022. godine, a koja iznosi 998 KM/1000 Sm³, odnosno 0,998 KM/Sm³, i prema važećim uslovima za Bosnu i Hercegovinu. U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodatnu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Povećanje neminovno

Iz Energointvesta su rekli da se cijene prirodnog plina usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučalac gasa Gazprom Export.

“Obzirom da je ruski dobavljač Gazprom Export izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, navedena promjena je rezultirala neminovnim zahtjevom Energoinvesta Vladi FBiH za povećanjem cijene prirodnog prlina traifnim kupcima u iznosu od 23,3% u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala 2022. godine”, istakli su.

Iz kompanije naglašavaju da je povećanje cijene prirodnog plina bila neminovnost, “jer je pored zahtjevanog povećanja cijene koja se uvijek izražava u američkim dolarima (USD), došlo i do značajnog pada vrijednosti evra u odnosu na dolar”, u što je kumulativno rezultiralo navedenim povećanjem cijene prirodnog plina u iznosu od 23,3%.

Gas u Srpskoj nije poskupio

Direktor Sarajevo gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je da gas u Republici srpskoj nije poskupio, te da će se pratiti kretanja cijena na berzi u narednom periodu, prenio je Glas Srpske.

Povodom informacije da dolazi do poskupljenja gasa u Federaciji BiH i informacija koje su iznijeli poslanici SDS-a, Elek je rekao da Republika Srpska ima direktan gasni aranžman sa Ruskom Federacijom, te da gas nije poskupio.

Ekapija.com