Tema u fokusu

100 najvećih: Tvornica cementa Kakanj ostvarila povećanje izvoza za 10 posto u prvoj polovini 2022. godine


Iako su trenutna dešavanja u svijetu, te veliki skok cijena energenata ostavili posljedice na poslovanje Tvornice cementa Kakanj, to ih nije spriječilo da i u prvih sedam mjeseci 2022. godine ostvare izvrsne poslovne rezultate.

Ono što je također značajno je da je Tvornica cementa Kakanj, kao poslovni lider održivog razvoja u BiH, nastavila sa dugoročnim ulaganjima u zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu, te je ponovo dobila okolinsku dozvolu za sva svoja postrojenja za narednih pet godina.

Sa Branimirom Muidžom, direktorom Tvornice cementa Kakanj i Heidelbergcement grupacije u BiH i Hrvatskoj razgovarali smo o postignutim rezultatima i očekivanjima u 2022., problemima u poslovanju i kako ih prevazilaze, projektima koje namjeravaju realizovati, kao i daljnjim planovima…

Poštovani gospodine Muidža, možete li dati ocjenu poslovanja Tvornice cementa Kakanj u prvih sedam mjeseci ove godine i kakva su Vaša očekivanja do kraja 2022.?

“Tvornica cementa Kakanj je kao i prethodnih godina stabilno poslovala i ostvarila pozitivne poslovne rezultate i u ovoj godini. U prvih sedam mjeseci ove godine prodali smo oko 357.000 tona cementa što je za nekih 3,7% manje u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz veći za oko 10 % u odnosu na isti period prošle godine. Mi i dalje očekujemo dobar rezultat do kraja godine. Trenutna dešavanja u svijetu, te promjene cijena energenata ostavili su posljedice i naše poslovanje i planiranje.

Naravno, i dalje nastavljamo da poslujemo uspješno, a pokazatelj je naša bonitetna izvrsnost koja je konstantna već godinama unazad.”

TC Kakanj je rangirana na 20. mjestu prema ostvarenoj dobiti u kategoriji velikih kompanija među TOP 100 kompanija u BiH, kao i prva po prihodu u svojoj djelatnosti. Kako to postižete uprkos nepovoljnom poslovnom ozračju u BiH?

“Zahvaljujući nastavku izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, i našim strateškim investicijama u nove cementne terminale i betonare u BiH i Hrvatskoj smještene u najznačajnijim urbanim centrima, a najviše zahvaljujući vrijednom angažmanu naših rukovodilaca i radnika, 2021. godinu smo završili sa izvrsnim rezultatima.

Tajna našeg uspjeha leži u našim zaposlenim i zato nastojimo da i dalje razvijamo njihove kompetencije, stručna znanja, uvođenjem i korištenjem novih tehnologija.

Naša poslovna strategija je usmjerena naše kupce. Osluškujemo potrebe naših kupaca i tržišta i trudimo se da ponudimo ono što je trend na tržištu u datom trenutku. Pratimo svjetske trendove nudeći nove kvalitetne tipove cementa i betona koji imaju manji ekološki otisak.

Značajan dio HeidelbergCementovih istraživačkih i razvojnih aktivnosti usmjeren je na što veće smanjenje upotrebe energije i smanjenje CO2 emisija za 30% najkasnije do 2025. godine. Praćenje ovih trendova nam je olakšano budući da poslujemo u okviru HeidelbergCement grupacije, koja je globalni lider industrije građevinskih materijala po pitanju razvoja i primjene inovativnih tehnologija za hvatanje i upotrebu karbona.”

Koji su najveći problemi s kojima se danas suočavate u poslovanju i kako ih prevazilazite?

“Taman kada se svjetska ekonomija počela oporavljati od korona virusa, zadesila nas je nova kriza, koja još dodatno pogađa sve sfere poslovanja, a najviše na polju dostupnosti energenata, koji iz dana u dan prelaze rekordno visoke razine. To nas dovodi do pitanja „kako u ovako teškoj situaciji prevazići dodatne troškove i kako ostvariti planove koje smo zacrtali?“

S obzirom da u strukturi naših troškova najveće učešće ima pogonsko gorivo, veoma je važno da u ovoj situaciji djelujemo na pravi način. Načini za postizanje što bolje efikasnosti uključuju što veću upotrebu alternativnih goriva, kao i maksimalnu energetsku efikasnost svih naših proizvodnih postrojenja.

Problem sa logistikom rezervnih dijelova je također prisutan, ali nastojimo pravovremenim planiranjem da što uspješnije prevaziđeno i ovu novonastalu situaciju.”

Koji su najveći uspjesi TC Kakanj u posljednje tri godine u vrijeme trajanja pandemije COVID-19?

“Pandemija Covid 19 je ostavila posljedice na poslovanje svake kompanije tako i naše. Ono što smatramo našom komparativnom prednošću je to da smo naučili se brzo prilagođavati izmijenjenim uslovima.
Kreirali smo sigurno okruženje za sve naše zaposlene, kupce i posjetioce, a poseban akcenat stavili smo na konkretne poslovne ciljeve kako bi svi mogli pratiti ostvarenje rezultata.

Zahvaljujući velikoj podršci stručnjaka HeidelbergCement Grupacije na svim nivoima, naročito na poljima proizvodnje, zaštite na radu, zaštite okoliša i organizacije rada značajno nam je olakšana prilagodba svim novonastalim situacijama.

Moram napomenuti da bez obzira ne sve izazove i probleme sa kojima smo se susretali tokom pandemije naša proizvodnja nije stala ni u jednom trenutku. Uspjeli smo završiti započete infrastrukturne projekte, započeti nove, ali i plasirati nove tipove cementa čija proizvodnja ostavlja mnogo manji ekološki otisak i doprinosi smanjenju emisije CO2.”

Koje najvažnije projekte ste realizovali u prošloj godini i kakav je njihov značaj?

“Tvornica cementa Kakanj, kao poslovni lider održivog razvoja u BiH, nastavila je sa dugoročnim ulaganjima u zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu, te je ponovo dobila okolinsku dozvolu za sva svoja postrojenja za narednih pet godina.

Sada smo veoma dobro pozicionirani da nastavimo s našim ekološkim projektima, posebno onima na smanjenju CO2, što uključuje i povećanje upotrebe alternativnih goriva, kao i novih visokokvalitetnih, zelenih, ekoloških tipova cementa i betona u kojima leži budućnost građevinarstva.

Pored redovnih standardnih aktivnosti na održavanju postrojenja, ove godine imali smo i jedan veći zahvat. Naime, radi se o zamjeni izlaznog dijela peći uključujući i zaštitne ploče što je dosta zahtjevan i kompleksan projekat.”

Koje nove projekte planirate realizovati ili ste već započeli njihovu realizaciju u 2022.?

“Nastavljamo sa dugoročnim ulaganjima u zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu, uz veću upotrebu alternativnih goriva i sirovina u proizvodnji zelenih tipova cementa i betona.
Kako sam već ranije spomenuo kriza sa energentima ostavlja posljedice na naše poslovanje i mi ste trudimo da pronađemo alternativne izvore.

Ciljevi HeidelbergCementa su da postanemo najodrživija kompanija na svijetu u našem sektoru. Imamo ambiciju, brzinu, znanje, tehnologije i partnere da vodimo proces neophodnih promjena u našem sektoru. Naš fokus je na proširenju našeg portfelja održivih proizvoda, brzom i značajnom smanjenju naše emisije CO2, dokazujući da su proizvodi bez CO2 mogući u velikim razmjerima i stvaranju kružne ekonomije dosljednom primjenom principa cirkularnosti. Naši novi ciljevi održivosti za 2030. ilustruju ovu ambiciju.

Mi u HeidelbergCement grupaciji i Tvornici cementa Kakanj pokrećemo promjene za dobrobit naših kupaca, naših dioničara, naših zaposlenika i društva u kojem živimo.”

Kakvi su planovi i očekivanja Tvornice cementa Kakanj za 2023. godinu i dalje?

“Ukratko; želimo biti zeleniji, želimo biti digitalniji, želimo biti efikasniji, želimo biti veći i još uspješniji. Nastavljamo sa našim razvojem zasnovanim na principima održivosti, što znači da su nam svi naši dionici podjednako i ravnopravno u vrhu prioriteta. Naša poslovna strategija u potpunosti se naslanja na UN Ciljeve održivog razvoja 2030, tako da imamo jasno definirane ciljeve daljeg unapređenja rada i poslovanja na principima održivosti. Neprikosnovena kvaliteta naših proizvoda uvijek je na prvom mjestu jer mi pravimo materijal od kojeg se gradi budućnost. Projekti na kojima rade naši kupci su usmjereni na budućnost tako da su njihove potrebe na prvom mjestu. Naši materijali su od osnovnog značaja za poboljšanje standarda življenja jer se od njih grade domovi, ceste, tuneli, putevi, škole, sve ono što je najvažnije u našim životima. Pravimo najbolji cement i beton za najvažnije temelje i objekte naše budućnosti.

Naša proizvodnja i proizvodi temelje se na principima održivog razvoja što znači da ćemo i u narednom periodu raditi na novim proizvodima i uslugama kojima doprinosimo smanjenju CO2 emisija. Takav pristup podrazumijeva još veću upotrebu alternativnih sirovinskih materijala kao i alternativnih goriva. Sigurnost na radu također je naš stalni prioritet, a u ovoj godini namjeravamo kroz dodatne obuke još više jačati svjesnost o važnosti očuvanja zdravlja i sigurnih praksi rada, jer naši radnici su temelj naše kompanije.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić