Novosti

Ono što u Parizu vrijedi 100 €, u Moskvi je par rublji


Ekonomski rat između Rusije i Zapada u delikatnom je trenutku: dok je Evropa na rubu recesije, “ekonomska situacija u Rusiji se popravlja”, a recesiji je “vjerojatno došao kraj”.

Ono što ove zime u Berlinu ili Parizu može koštati stotine evra, u Moskvi košta nekoliko rubalja, piše Economist.

Pozivajući na podatke banke Goldman Sachs, njen indikator mjesečnog stanja privrede, Economist ističe da je aktivnost u Rusiji “nešto življa nego u velikim evropskim zemljama”.

Nakon dekreta o mobilizaciji, potrošnja je oslabila, ali je u međuvremenu ponovno porasla. Proizvodnja u automobilskoj industriji, koja je prije nekoliko mjeseci pala gotovo na nulu, takođe se oporavila, sugerišući da su proizvođači uspjeli nabaviti dijelove van zemalja Zapada. Ruski mjesečni uvoz robe u dolarima, dodaje Economist, sada gotovo sigurno premašuje prošlogodišnji prosjek.

Sve međunarodne institucije smanjile su očekivani pad ruske privrede. MMF je u aprilu mislio da će BDP zemlje pasti 8,5 odsto, a u najnovijim prognozama objavljenim ovih dana očekuje pad od 3,4 odsto. Svjetska banka smanjila je procjenu pada sa 8,9 na 4,5 odsto, a EBRD s 10 na pet odsto.

“Nije tajna da sankcije na energetiku nisu bile toliko djelotvorne”, rekla je glavna ekonomistkinja EBRD-a Beata Javorcik.

Ipak, ne može se reći da je recesiji kraj. Svjetska banka, na primjer, procjenjuje da će ruski BDP u 2023. godini pasti 3,6 odsto, a EBRD tri odsto.

Stopu pada ruskog BDP-a Economist ocjenjuje “upravljivom” te da će Rusija “moći nastaviti borbu”.

Krajem septembra vlada je objavila nacrt budžeta za iduće tri godine, a prema Elini Ribakovoj iz Instituta za međunarodne financije, on podrazumijeva velika povećanja potrošnje vezane uz rat, posebno na “unutrašnju sigurnost”.

           (Novac.hr)