Novosti

Novi trend na tržištu osiguranja: Snažan rast isplaćenih šteta


Osiguravajuće tržište i dalje bilježi rast, ali ukupni dojam poslovanja društava kvari visok nivo isplaćenih šteta. Bruto fakturisana premija osiguravatelja u FBiH nakon devet mjeseci porasla je 8,4 posto iznosivši ukupno 459,5 miliona KM.

Neživotno osiguranje sa ukupnom premijom od 359,5 miliona KM raslo je nešto sporijom stopom od 7,0 posto, dok je životno osiguranje sa premijom od oko 100 miliona KM imalo brži rast od 13,7 posto.

Osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila i dalje je dominantno, što je karakteristika nerazvijenih tržišta osiguranja. Zaračunata premija u ovom segmentu bila je za devet mjeseci 214,6 miliona i bilježi rast u odnosu na isti period prošle godine od 4,3 posto.

Iako je rast osiguravateljskog tržišta popriličan rezultati ne izgledaju sjajno ako se ima u vidu trend isplate šteta. Osiguravajuća društva isplatila su štete u vrijednosti 188,7 miliona KM, što predstavlja rast od 14,1 posto.

Puno veći rast isplaćenih odštetnih zahtjeva u odnosu na rast premije znači pitisak na kapital osiguravajućuih društava. Rast vrijednosti isplate šteta rezultat je inflatornog učinka kroz rast cijena roba i usluga, poput poskupljenja rezervnih dijelova, materijala za gradnju, ali i rasta dnevnica majstora.

Trend rasta isplaćenih odštetnih zahtjeva, odnosno veći rast likvidiranih i isplaćenih šteta od rasta premija osiguranja, predstavlja izazov za osiguravatelje, te poziva na budnost i tržišne regulatore da prate adekvatnost kapitala i tehničkih rezervi društava.

Kako je rečeno na nedavno održanim Dabnima osiguranja, u narednom periodu tržište osiguranja u Federaciji BiH čeka usaglašavanje regulative sa direktivama Evropske unije, odnosno deregulacija i liberalizacija osiguranja od autoodgovornosti, implementacija Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 17, te priprema za transformaciju i prelazak na režim Solventnost II.

Kada je riječ o tržišnim udjelima osiguravatelja Adriatic Osiguranje je i dalje vodeće društvo, a slijede ga UNIQA Osiguranje, Triglav Osiguranje i Sarajevo Osiguranje, izvještava Indikator.ba.