Novosti

RCB Nanotehnologija uskoro počinje s radom: Vogošća postaje svjetski centar crnog karbona


Višemilionska investicija u inovativnu tehnologiju RCB Nanotehnologija d.o.o u Vogošći nalazi se u završnoj etapi i uskoro započinje sa radom.
ovo je rečeno danas u sarajevu na “Razgovorima o budućnosti” u okviru Sedmice održivog razvoja 2022. godine u Bosni i Hercegovini, posvećenoj cirkularnoj ekonomiji.

Direktorica Hanadi Džabić, direktorica RCB Nanotechnologija i jedna od osnivačica matične firme RCB Nanotechnologie GmbH u Njemačkoj, koja je patentirala tehnologiju izdvajanja crnog karbona iz materijala na kraju njegovog životnog vijeka, kazala je da je u sklopu Slobodne zone Vogošća RCB Nanotehnologija osnovala Tehnološki razvojni centar za preradu perliranog karbona od neiskoristivih materijala.

– Crni karbon, prah koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva, nalazi se u automobilskim gumama, plastici, printerima… i kao takav šteti okolišu. Prije tri godine smo uočili da se reciklažom starih guma dobija ulje, plin i željezo ali ne i crni karbon željene čistoće i iskoristivosti, što znači cirkularni krug nije zatvoren. Istražili smo, pronašli način i patentirali tehnologiju koja nam osigurava crni karbon visoke čistoće, pojasnila je Džabić.

Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa najpoznatijim njemačkim Frounhofer institutom za primjenjenu gradnju, koji je vlasnik patenta i ubuduće će sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

– Svoju djelatnost namjeravamo proširiti u nekoliko zemalja svijeta s ciljem 15 posto svjetske proizvodnje crnog karbona. Također, radimo na istraživanju kako smanjiti toksičnost u proizvodnji baterija za električne automobile, proizvodnjom drugačijih, samoodrživih – dodaje Džabić.

(Indikator/Foto: RCB Nanotehnologija)